Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept slakjes in groene linzencurry

Mijn nicht is aangekomen in Bourgogne en heeft een kookboekje meegebracht uit Amerika. Mormon Family Recipes heet het, en nadat ik over de ochtendthee mezelf heb vermaakt met onuitgesproken woordspelinkjes, ‘moron family recipes’, ‘hormone family recipes’, blader ik erin. Ja, dit is Amerika. Geen recept zonder zoetigheid, jam, esdoornsiroop, fruit, diksap, en de sauzen gemaakt van blikjes geconcentreerde soep. Een hoogtepunt is toch wel de Sweet Potatoe Surprise, aanbevolen met ‘children love to eat vegetables like this’. Ik geloof het graag. Want bij de zoete aardappelen gaan 60 gram bruine suiker, 12 marsmellows en 100 gram gezoete cornflakes. Ik noem dat een toetje.

Zo doen we dat niet, in old Europe. Hoewel, hier gebeuren ook rare dingen. In Frankrijk is gezouten karamel de laatste hit. Het begon met karamels uit Bretagne, waar een slimmerik een hint van zeezout door deed. Briljant. Toen kwamen er koekjes met gezouten karamel, toetjes met gezouten karamel, sauzen in toprestaurants met gezouten karamel. En zoals dat gaat met top down marketing, bereikt het nu lagere lagen. De Auchan had chips met gezouten karamel, naast andere nieuwe, woeste smaken, zoals rozemarijn, aceto balsamico en ‘zee’ (met oestersmaak!).

Chips met gezouten karamel smaken zoet. Ze zijn afschuwelijk. Maar ik weet haast zeker dat Amerikaanse kinderen ze heerlijk zouden vinden. Terwijl zij met grote bogen om Bourgondische slakken zouden lopen. Hoewel, u misschien ook. Jammer. Wie nooit een eerste slak geprobeerd heeft (goed, en daarna standvastig nog eens een, later, en nog eens en nog eens) blijft hangen in dat enge idee dat ze slijmerig zouden smaken. Dat doen ze niet. In het gunstige geval – zoals uit dat chique glazen potje uit Chablis dat ik kocht – zijn ze mals en aangenaam en happig. Hun smaak is bescheiden. In ongunstige gevallen echter blijken zijn ze taai en rubberachtig. En dat komt vaak door te lang en te heet bereiden. Makkelijk te voorkomen, dunkt me. Op het Bourgondische platteland durft niemand aan de recepten uit het plaatstalen repertoire te tornen: de oven in met knoflookboter. Maar dat kan toch aardiger!

Fruit de knoflook en gember heel even in de olie, tot het ruikt. Voeg de currypasta en linzen met vocht toe, roer en warm door. Voeg de slakken toe en draai het vuur uit. Wacht 2 minuten en verdeel over 4 diepe borden. Bekroon met de munt.

 

Slakjes met groene linzencurry

Voorgerecht voor 4 personen

 

1 teen knoflook, geperst

1 cm verse gember, geraspt

2 eetlepels olie

1 eetlepel groene currypasta

1 blik van 400 ml linzen

24 slakken (blik of pot), uitgelekt

handje verse munt, fijngesneden

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Recept slakjes in groene linzencurry

 1. In mijn hoofd opgewekte smaken van sauzen van blikjes geconcentreerde soep, zoete aardappelen met marsmellows en gezoete cornflakes, chips met gezouten karamel en met oestersmaak. Met als apotheose een recept voor groene derrie met slakken. Weer terug in Nederland Onno?
  Oh nee… nog in de Bourgogne… snel terug naar dat plaatstalen repertoire hoor!

 2. waar koop ik slakken??
  slakken me linzen linkt me wel wat
  alleen slakken op z'n Frans, maar zo eten ze ze ook in Spanje, bevalt me niet zo goed
  ik houd van de aardesmaak van klinzen, dus dit lijkt me een mooie kombi
  Maar Waar koop ik ze???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.