Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept Sloveens stamppotje met zuurkool en bruine bonen

Wijnstokken op rij slingeren groen rond de heuvels, krullen hand in hand langs het reliëf als een gestold ballet. Het licht is gevangen in damp, wijkt blauwer en blauwer terug met iedere coulisse, tot de allerverste, met silhouetzwarte cipressen bekroonde randen. Dat zorgt voor een suggestie van Toscane, maar nee, de huizen kloppen niet, net zo min als die dansende wijngaarden. Ik ben in Slovenië, een klein, fris, opgewekt aangeharkt land, ooit het noordelijkste deel van Joegoslavië, nu een propere republiek oost van Noord-Italië. De wijnbouw hier is oud, maar het proeven van de resultaten was tot voor kort iets dat je ter plaatse moest doen; alleen Balkanwijnspecialist Schermer in Hoorn haalde wat naar Nederland.

Nu echter is het ambitieuze Puklavec uit Oost-Slovenië zijn vleugels aan het uitslaan in de wereld. Dat doen ze opmerkelijk genoeg door me niet alleen bij hun eigen opstallen uit te nodigen, maar me vervolgens langs hun concurrenten te voeren. Reclame voor Slovenië is reclame voor ons, zoiets. Er zijn verdraaid geslaagde wijnen bij, maar die komen in de wijnrubriek aan de orde. Wat ik van de keuken proef is bescheiden van niveau. Recht toe, recht aan gebakken vis aan zee, zware kost met varken en boekweit in het binnenland. Het enige kookboek dat ik kan vinden beaamt dat, met recepten waarin kilo’s varkenskop, runderlende en vooral veel deeg gaan. Het werkje, spitsvondig ‘Slovenian Cooking’ geheten, geeft achterin een indrukwekkende lijst van kruiden en andere smaakmakers, die vervolgens vrijwel nergens in de recepten terugkomen; alleen komijn en paprika doen echt mee. Thuis trachtte ik diep in de Sloveense culinaire aard te duiken en kwam uiteindelijk uit op een Bommeliaans voedzaam en eenvoudig gerecht: zuurkool met bonen en spek. Dat opmerkelijk goed bleek te smaken!

Spoel de zuurkool goed af in een vergiet onder de kraan. Zet hem op met wat water en het laurierblad en kook een half uur onder een deksel. Bak de uien met het spek rustigjes in het vet tot de ui glazig wordt – kleuren moet niet. Voeg de knoflook toe en bak nog 5 minuten. Meng de zuurkool met de bonen en gebruik zoveel bonenvocht als nodig om er een fijne stamppot van te maken. Doe er de ui en het spek plus de komijn bij en warm nog goed door. Erbij: braadworst, denk ik.

Bonen-zuurkoolstamp uit Slovenië

Voor 4 personen

500 g zuurkool

1 laurierblad

2 uien, in dunne plakken

200 g mager rookspek, in kloeke blokken

50 g olie of (liefst) reuzel

2 tenen knoflook, gehakt

1 literblik bruine bonen

1 eetlepel gemalen komijn

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.