GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept stamppotje selderij met komijnkaas en mosterd

Het was een blij treffen, een grijnzend aangename ontmoeting, maandag, van mij en een stamppotje. Ik was over zessen op de Gerard Doustraat in Amsterdam, had een half uur om de leegte in mijn buik op te heffen en overwoog bezoek aan frituurinrichtingen toen ik voor Café de Punt een bord zag dat iets meedeelde over stamppot. Nadere beschouwing toonde dat men die daar verkocht. ‘Stamppotje van gele biet met wildworstje’, zoiets. Ik weet het niet precies, want ik ging weliswaar naar binnen, maar koos aansluitend een andere variant, stamppot met knolselder en mosterd. Die was Heel Erg Lekker, kluitig en smeuïg tegelijk, met proefbare bonkeltjes bleekselderij tussen heerlijk deinende knollenprut.

Café de Punt was stil, op een gepolijst sprekend stel drinkers na. “Da’s altijd, op maandag en dinsdag,” zei de eigenaar. “Maar ik ga open, want het is crisis. Op de andere dagen heb ik biefstuk en gamba’s. Nu niet. Het is te stil om daarvoor voorraad aan te houden. Vandaar dat ik stamppotjes bedacht. Stamppot met een drankje voor een tientje.”

Precies. Heel Erg Lekkere stamppot met een drankje voor tien euro. Het wildworstje laat hij maken door de poelier in de buurt, van wilde eend en hert. De afsnijdsels, denk ik. En het was nog niet klaar. “Wilt u er ook nog Vlaamse stoofpot bij? Die is extra, hoor. Vier euro.”

Ja, die wou ik. En dat was wijs. Hij beierde van laurier en kruidnagel en peperkoek of appelstroop en was zacht en meegaand als willige dijen.

Afijn, ga zelf maar kijken. Maar wel wachten tot maandag, hè. Voor de stamppotjes, dan – wie weet zijn die biefstuk en gamba’s ook wel briljant. Ondertussen doen we zelf een poging tot imitatie. Poging, want het exacte recept heb ik niet.

Kook de aardappels gaar met de knolselderij. Kook de bleekselderij apart, en niet plat en gaar maar precies goed, met een beetje beet, in zo’n 10 minuten. Maak de melk heet. Giet de aardappels/knolselder af en stamp ze samen tot stamppot. Voeg ondertussen de kaas, mosterd, boter en zoveel melk toe als nodig om het smeuïg te maken. Meng er dan de bleekselderij door, en zout, peper, meer mosterd, als je dat nodig vindt. Eet met iets vlezigs, worst, gehakt, karbonade.

Stamppot selderij met mosterd

Voor 4 personen

1,2 kg aardappels (mogen best vastkokende zijn), geschild, in stukken

1/2 selderijknol, geschild, in stukken

4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes

100 gram komijnkaas, geraspt of kleingesneden

2 dikke eetlepels grove mosterd

2 eetlepels roomboter – of meer

4 dl melk

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

3 reacties op “Recept stamppotje selderij met komijnkaas en mosterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.