Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept taart met roze knoflook, pijnboompitten en parmezaan

Knoflook, ah, knoflook, dat is het ingrediënt dat je tot wereldburger maakt, tot gastronaut zoals Keith Floyd het bedoelde, de bol die je verheft boven de Hollandse drassigheid, die Franse en Italiaanse en Spaanse horizonten opent en je op geurige winden weg voert van minkukelig maggi-, knorr-, unox- en honiggedoe. Toen ik klein was vond de Nederlander knoflook een riekend bewijs van de beperkte ontwikkeling van buitenlanders, terwijl het natuurlijk precies andersom was. Nu is knoflook overal. Terecht. Jammer alleen dat we geen keus hebben: bijna altijd krijgen we bleekwitte bollekes van Chinese herkomst, met schriele teentjes daarin.

Voor het echte werk moet je weg uit de supermarkt en het internet op. Ik schreef al eens over smokey-al, de site die de fameuze gerookte knoflook uit Arleux, Noord-Frankrijk, verkoopt. En nu bestelde ik de zo mogelijk nog beroemder ail rose de Lautrec, de roze knoflook uit de omgeving van Albi in Frankrijks zuiden, op www.carleau.com. Knoflook met een Label Rouge én een Europese herkomstbescherming. Plus een superieure smaak. Ik heb het getest: kip met knoflook gemaakt, witte Chinese tenen en die van Lautrec erbij, in hun jasje. Ook na een rit in de oven waren ze goed uit elkaar te houden door hun kleur. De Chinese smaakten gronderig, de Lautrecjes zacht en aangenaam.

Gisteren was het tijd voor een door Carleau bijgeleverd recept voor knoflooktaart. Nee, niet schrikken. Hij was fantastisch. Zij het dat ik de genoteerde zeven tenen knoflook terugbracht tot vier.

Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en draai kort tot het goed gemengd is en bijna een bal vormt. Haal eruit, kneed tot een bal, pak in folie en leg een uur of langer in de koelkast. Rol hem daarna uit of haal er stukjes van en bekleed daarmee een taartvorm van 24 à 28 cm.

Zet de oven aan op 220 graden. Meng in de keukenmachine de boter, knoflook en parmezaan, met wat zout en peper. Schep er de pijnboompitten door en verdeel over de taartbodem. Klop de eieren met de crème fraîche glad en meng er zout en peper door. Verdeel over de bodem; het mengsel moet alles bedekken. Bak circa een half uur. Als een erin gestoken mes er zonder ei uitkomt, is de taart gaar.

Hartige taart met knoflook, parmezaan en pijnboompitten

Voor- of bijgerecht voor 4 personen:

deeg:

250 gram bloem

125 gram boter

3 eetlepels water

1 ei

snufje zout

vulling:

50 gram zachte boter

4 à 7 tenen knoflook

50 gram Parmigiano Reggiano

100 gram pijnboompitten

2 dl crème fraîche

4 eieren

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept taart met roze knoflook, pijnboompitten en parmezaan

  1. Lekker recept! Ik moet toegeven dat ik het nog een keer 'echt' moet maken, met de goede knoflook.
    Ik zag zojuist dat smokey-al sinds kort ook Lautrec Label Rouge heeft. Handig.
    Ik vond de quiche zo lekker dat ik er een blogpost van heb gemaakt. Natuurlijk met link naar mijn bron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.