Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept tacoschelpen met lam, linzen en yoghurt

Eén keer lukte het maar: sluipend door een bos in de Achterhoek haalde ik mijn dolk tevoorschijn, loerde naar een boom zes meter verderop, en wierp hem naar de denkbeeldige schurk. De punt trof de bast en het mes stond er recht in, trilde na, net als in films, net als in de boeken van Karl May die ik verslond. Naast mij stond een vriendje – geen idee meer wie. Een intens gevoel van triomf spoelde door mijn jeugdige hersens. Ik gooide die dolk al jaren, maar nooit raakte ik iets. Nou ja, raken wel, maar niet met de punt. In plaats van trrrrr was het dan gewoon bonk of bom. Een afgang, telkens weer.

U ziet het, ik heb altijd al iets met messen gehad. Nu speel ik alweer enkele dagen met een Molenmes. Wouter Klootwijk had zich daar in het verleden al heel druk en enthousiast over gemaakt, en nu was het mijn beurt. Molenmessen komen uit Duitsland en zijn anders geslepen. De v van het snijrandje is dunner, als u begrijpt wat ik bedoel. Dat maakt ze scherper, maar kwetsbaarder. En de beste zijn van roestend staal. Handgesmeed, blauw roestend staal. Dat is iets zachter, zodat je je mes zelf af en toe kunt slijpen (wat iets anders is dan ‘aanzetten’). Dus als je zo’n mes nu maar onderhoudt, niet in de machine stopt en af en toe invet, gaat het goed. En geen glazen snijplanken gebruiken (moet je toch niet doen) en geen vlees met botten snijden. Een Molenmes is voor het fijne werk. Zoals zelf tartaar maken of iets wat erop lijkt. Dit keer: lamsfrutsels met yoghurt in taco shells.

Warm de taco shells een kwartier in de oven op 125 graden. Snijd het vlees in zo dun mogelijke reepjes en snijd die aan kruimels. Bak de ui en paprika een minuutje in een scheutje olie. Voeg het vlees toe en roerbak los. Doe er helft van de knoflook plus de kruiden, suiker, pittigheid en zout erbij en smoor nog een minuut of 5.

Bak de resterende knoflook in een drup olie tot hij kleurt en voeg de uitgelekte linzen toe. Warm door. Zet alles, ook de tomaten, sla en de yoghurt, op tafel en laat iedereen zelf zijn taco’s vullen.

Tacoschelpen met lam, linzen en yoghurt

Voor 4 personen

16 taco shells (of meer)

500 gram lamslapjes

1 ui, in halve plakken

2 puntpaprika’s, in reepjes

2 tenen knoflook, gehakt

2 theelepels gemalen koriander

2 theelepels gemalen komijn

1 theelepel suiker

pittigheid naar smaak (chili, sambal, wat je wil)

1 halfliterblik linzen

4 smaaktomaten, kleingesneden

2 handenvol groen, rucola, veldsla, zoiets

2 dl Griekse of Turkse yoghurt, losgeroerd

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.