Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Tacoshells met bataat, munt en hoorntjes des overvloed

Chips met dipsaus, daar is mijn culinaire carrière mee begonnen. Althans, het fabrieken van die dipsaus – die chips kochten we. Ik was elf of twaalf en roerde woest experimenterend allerlei muffe poeders uit het roemruchte kruidenrekje door mayonaise. Vooral kerrie natuurlijk. Oom Harry prees mijn resultaat bij een verjaardag.

Je had zakjes Duyvis voor dipsaus – alweer poeder door de mayo – en humoristische reclame daarvoor, over ‘lippizaner uitjes, alleen te koop op de markt van Maastricht – voor zevenen!’ en nog zo wat. Waar ik naartoe wil is dat we toen en nu nog altijd dol zijn op knapperige dingen met iets romigs erbij. Daverend nationaal voorbeeld: de kroket. Maar er is meer. Alleen bij ons (dacht ik) kun je tacoshells kopen, gefrituurde maïstortilla’s om te vullen met gevarieerd getextureerde calorieën, waarbij altijd wat smeuïgs, romigs moet zijn. Een fijne uitvinding. Dan kun je stoer roepen dat je nooit chips eet en ondertussen lekker op die taco’s aanvallen. De merken die de taco’s verkopen, leveren er hele pakketten en andere parafernalia bij, maar dan bevaar je het steeds hetzelfde nep-Mexicaanse smaakriviertje. Saai. Er kan meer!

 

Tacoshells met bataat, munt en hoorntjes des overvloed

Hoofdgerecht voor 2 à 3

 

30 g gedroogde hoorntjes des overvloed (paddestoelen, trompettes de mort)

2 à 3 bataten (zoete aardappelen)

2 rode uien, in flinters

5 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook

2 eetlepels mosterdzaadjes

wat chilivlokken

bosje verse munt

1 pak tacoshells

2 little gems/mini romana’s

200 ml zure room of Griekse yoghurt

 

Week de paddestoelen een kwartier of langer in warm water. Knijp de uit en scheur grote wat kleiner. Schil de bataten en snijd ze in kleine blokjes.

Bak de ui met de bataat, de paddestoelen in een koekenpan in de olie, op halfhoog vuur, afgedekt. Na 10-15 minuten zijn ze beetgaar; zet halverwege het vuur wat lager. Voeg tenslotte de knoflook en de mosterdzaadjes toe en bak nog even mee. Breng op smaak met zout en chilivlokken.

Snijd de mini-romana’s in de lengte in tweeën en daarna dwars in heel dunne reepjes. Pluk de blaadjes munt van de takken.

Verwarm de tacoshells in de oven zoals op de verpakking staat: minstens 15 minuten op 125 graden. Niet per ongeluk korter (zoals ik een keer deed), want dan zijn ze taai.

Haal per keer voor elke eter 1 taco uit de oven. Ieder vult zelf met de elementen en kloddert er zure room of yoghurt bij. Eet en klieder.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Tacoshells met bataat, munt en hoorntjes des overvloed

    1. Gaat niet lukken. Tacoshells zijn hard en knapperig. Oppakken gaat nog net, maar als je dipt valt de hele inhoud eruit; je kunt ze niet bij elkaar knijpen. Als smeuïgheid is er de yoghurt.

  1. Het was erg lekker! Ik had geen trompettes de mort, maar heb het met funghi porcini gemaakt, gaat ook heel goed. Perfecte smaak. Inderdaad lastig eten, maar verder complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.