HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met ham, feta en courgette

Weet u wat ik nou echt nonsens vindt, in de keuken? Een elektrische pepermolen. Op een folder naast mijn toetsenbord buigt Jamie Oliver zich over een pizza met zo’n onding in zijn hand. Hij ziet er een beetje opgeblazen uit, Jamie dan, niet die molen, maar daar gaat het niet om. Een elektrische pepermolen! Wel de schoolkinderen in het Grote Brittannië aan beter eten helpen en dan batterijen stoppen in een ontzettend overbodig apparaat. Jamie heeft zich laten opkletsen door merchandisers natuurlijk. Er is een hele lijn spullen bedacht waar zijn naam op staat, messen en mengkommen en een garde en een ijsschep en een bakkwast. Mooi hoor. Degelijk en zo. Mij stuurde importeur de knoflookknijper die tegelijk knoflookplakjessnijder is. Hij knijpt goed. Maar die plakjes, tja, die zijn een beetje dun, terwijl plakjes snijden met een mes toch wel het aller-, aller-, allersimpelste is wat je in de keuken kunt doen. Na handmatig draaien aan een pepermolen dan.

Er wordt trouwens veel te automatisch peper aan gerechten toegevoegd. En te vroeg. Zwarte peper verliest zijn aroma na een paar minuten. Vergeet de peper op het vlees voor het bakken maar eens. Proef je verschil? Nou dan.

We gaan pasta maken. Niet van Jamie, maar van mij. Een lekkere woensdagse pasta, makkelijk, met groente erin. En basilicum, hoewel platte peterselie ook fantastisch smaakt. Snijd de courgette in dikke snippers door er telkens schuin naar het midden toe wat af te snijden, alsof je met een mes een potloot slijpt, maar dan nogal stomp. Snippers van de maat van een beetje platte walnoot.

Fruit de sjalotten op niet te hoog vuur net aan glazig in een scheutje olie. Voeg de courgette toe en zet een deksel schuin op de pan. Handige kokers, die kunnen timen, doen nu de pasta in veel kokend water met zout. De courgette heeft op dat halfhoge vuur maar een minuut of zeven nodig, net zoiets als de pasta. Pureer na die zeven minuten de tomaten heel kort, één puls, met de staafmixer, en voeg ze toe. Doe er zout bij, de ham en de basilicum. Giet de pasta af en meng met het courgettemengsel en nog een extra straaltje olie. Verkruimel de feta erover. Peper erbij mag ook, mits batterijloos gemalen.

Pasta met courgette en feta

Voor 4 personen:

1 courgette

3 sjalotten of 1 ui, in dunne plakjes

olijfolie

400 gram tagliatelle of fettuccine

2 gepelde tomaten uit blik

3 iets dikkere plakken parma of serranoham, in stukjes

handje verse basilicum of platte peterselie

200 gram echte feta

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.