HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Thaise curry met aardappel, rundvlees en pinda’s: masaman

Een pinda in de saus! Het zou de titel van een opgewekt niemandallerig kookboekje kunnen zijn. Maar zo bedoel ik het niet. Nee, ik wil diep duiken in het pinda-in-de-sausfenomeen, spekjes in de boerenkool, balletjes in de soep. Wat doen zij daar? Waarom zitten zij erin? Laatst maakte ik een Thaise masamancurry. U weet wel – of u weet niet -, met aardappel, flintertjes rundvlees, lobbig gele saus en pinda’s. Een paar maar, en heel, niet vermorzeld, verbrijzeld, fijngewalst. Die pinda’s horen er. Ze doen iets. Je ziet ze misschien niet als je het gerecht voor je neus krijgt, en zelfs misschien niet als je een hap neemt, maar hola, daar komt er eentje tegen je tong of schampt je wang. Dat is leuk. Hij is er voor de textuur, die anders is dan die van het vlees, de aardappel of de saus.

Ik doe ook spekjes door de boerenkool. Niet omdat we de eiwitten nodig hebben; ze zijn er voor het holagevoel. Af en toe een ander gevoel tussen het ene maakt de fysieke eten leuk. Even kauwen tussen het klotsen, even een tongspelletje tussen het vloeibare. Vandaar dat kant-en-klare soepballetjes zo vies zijn. Te zacht. Te week.

Kun je dan beter pinda’s door je soep roeren? Nee. Of het moet dikke soep zijn. Het luistert heel nauw, namelijk. Een te groot contrast is niet goed. Ik zou zo zeggen: test het eens. Met mijn masaman curry. Die is uitstekend maakbaar zonder potjes masamancurrypasta. Er bestaan rijke, ingewikkelde recepten voor masaman. En het mijne:

Snij de biefstuk aan zeer, zeer dunne plakjes, of laat dat doen. Draai de pepers (met zaad voor pittig) met de specerijen, ui, knoflook, suiker en olie in of met een machine tot prut. Fruit het mengsel een minuut of 3 aan in een braadpan of wok. Voeg dan de kokosmelk, pinda’s, citroenblad en aardappelen toe, en zo veel water dat de aardappelen bijna onder staan. Laat zachtjes koken tot ze beetgaar zijn, in een klein kwartier. Roer er dan de biefstuk door en schep om tot de rauwe kleur ervan verdwenen is. Breng op smaak met vissaus, zout en limoensap. Eet met rijst.

Thaise curry met aardappel, rundvlees en pinda’s

Voor 4 personen

350 gram biefstuk

2 Spaanse pepers, in stukken

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

1 theelepel kaneel

1 theelepel kardemompoeder

1 eetlepel kurkuma

1 ui, grof gesneden

3 tenen knoflook

1 eetlepel suiker

6 eetlepels olie

1 400 ml-blik kokosmelk

50 gram geroosterde pinda’s

5 blaadjes citroenblad (optioneel, toko)

3 aardappels, in blokjes

sap van 1 limoen

3 eetlepels Thaise vissaus

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.