Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Tuinbonenduo met citroen en olijfolie

Was het op deze plek dat ik onlangs beweerde dat er nog maar één seizoensgroente bestaat? Waarmee ik dan asperges bedoelde. Dat was overdreven. Raapsteeltjes zijn er ook niet het hele jaar, net zo min als verse kapucijners en doperwten – daarover allicht binnenkort weer meer – en postelein, plus nog wat marginaal spul, zeekraal, lamsoren, zeg het maar. De reden is waarschijnlijk dat de goegemeente er niet zoveel mee heeft, anders kwam de ganse zwik al lang in december uit Kenia/Peru/Marokko. Eentje noemde ik niet en dat is de tuinboon. Diepvries jaarrond verkrijgbaar, niet slecht, helemaal niet slecht, maar vers alleen in een akelig nauw tijdvenster. Mijn groenteman fronste mijn vraag wekenlang uit de weg: ‘Nee, de Hollandse zijn er nog niet en de Italiaanse zijn me te duur en te grof.’ Aha. Terwijl er in Italië wel degelijk heel kleintjes zijn, bleekgroene boontjes die je daar al in maart rauw eet als borrelhapje, gewoon een grote mand op tafel waaruit iedereen gaat zitten doppen.

Maar nu waren ze er dan. Kopen dus, en financieel flink doorbijten want allemachtig, wat zijn ze duur als je ze terugrekent naar gedopt gewicht. En dan zijn er nog mensen ook die ze dubbeldoppen. Een belachelijke exercitie want je haalt het eigene van de boontjes, dat vleugje bitter, eraf. Nee, dan liever de Libanese oplossing: helemaal niet doppen. Deze eerste keer serveerde ik een combinatie, wel en niet gedopt, en een lenteachtige aardappelpuree met olijfolie in plaats van melk en boter. Daar mag wat vlezigs bij, maar eigenlijk is dat zonde.

 

Tuinbonenduo met citroen en olijfolie

Hoofdgerecht voor 2

 

1 kg verse tuinbonen, hoe fijner hoe beter

500 g aardappelen, liefst half kruimig

genoeg zeer goede olijfolie extra vergine

 

1 citroen

Dop driekwart van de tuinbonen. Was de ongedopte rest en trek er de draden af die er misschien aan zitten. Snijd die peulen in 3 of 4 stukken. Kook ze in water met zout circa 10 minuten, tot ze gaar zijn; giet af.

Kook de gedopte boontjes apart in wat water met zout: proef. Kleintjes zijn met 1 à 2 minuten goed, dikke hebben meer nodig. Giet af.

Kook de aardappelen gaar met weinig zout en giet af; bewaar het kookvocht. Stamp ze tot puree en maak smeuïg met kookvocht en veel olijfolie. Breng op smaak met zout. Serveer het een met het ander, knijp er citroensap over en begiet gul met olijfolie. Wijn: vermentino.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.