HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept varkenshaas met paprika-notenrelish

Obesitas

Overgewicht, iedereen heeft het erover, regeringen, tv-koks, media en uiteraard beroepsgoededoelers. Men loopt te hoop, en men denkt er iets aan te kunnen doen. Vergeet het maar. Voorlichting helpt niet, daarvan heeft wijlen Piet Vroon mij kunnen overtuigen.

Labeltjes op verpakkingen al evenmin. Niet alleen is hun waarde uiterst gering – het hangt van de context en de eetfrequentie af of iets slecht voor je is – maar kortzichtige mensen kijken er toch niet naar. En het zijn vaak, ik zeg vaak, kortzichtige of domme mensen die echt dik worden. Natuurlijk, er zijn slimmeriken met stofwisselingsproblemen, maar het calorisch op hol slaan van Nederland komt grotendeels voor rekening van een publiek dat niet leest, niet proeft, en niet nadenkt. Of meent buiten de fysieke orde der dingen te staan. Kortzichtig dus.

De verantwoordelijkheid bij de industrie leggen is wat de Fransen faire du cinéma noemen. De Unilevers van deze wereld maken een paar caloriearme koekjes, metselen die vol met hoerasmaak en kunnen zo zichzelf en ons wijsmaken dat ze werken aan een betere wereld. Vervolgens peperen ze ons via de TV in dat we cholesterolverlagende margarine moeten eten, een discutabel product dat in Canada door de voedselautoriteiten niet op de markt wordt toegelaten; zie de discussie op foodlog.nl

Hou maar op. Obesitas is here to stay. Nederland slibt langzaam dicht, de wegen, en de aders van de bewoners. Foie gras, de gemeste lever van eenden en ganzen, wordt hier als een fout product beschouwd. Begrijpelijk; onze eigen levers zijn al vet zat. Het beste wat we kunnen doen is rustig ons glas wijn drinken en proberen voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Ondertussen kunnen de vliegtuigmaatschappijen bredere stoelen in hun toestellen monteren. Samen naar de toekomst!
Een recept. Een slank, fris, fruitig recept. Varkenshaas met paprika-notenrelish: maak de noten fijn in een plastic zak door er een fles over te rollen. Bak de paprika met de knoflook op laag vuur zacht en gaar in een drup olie. Voeg de noten, peterselie en granaatappelsiroop toe en laat afkoelen. Breng op smaak met zout en misschien citroensap en wat cayenne. Zout de plakken varkenshaas en gril ze, of bak in een drup olie. Serveer het een met het ander.

Varkenshaas met paprika-notenrelish voor 4:
100 gram gepelde walnoten
2 rode paprika’s, in stukjes
1 dikke teen knoflook, gehakt
olijfolie
handje gehakte platte peterselie
1 eetlepel granaatappelsiroop (Turkse of Perzische winkel) of anders tamarindesiroop (toko)
drup citroensap
snuf cayennepeper of iets anders pittigs
600 gram varkenshaas, in plakken
zout

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.