HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept varkenshaas met paprika-notenrelish

Obesitas

Overgewicht, iedereen heeft het erover, regeringen, tv-koks, media en uiteraard beroepsgoededoelers. Men loopt te hoop, en men denkt er iets aan te kunnen doen. Vergeet het maar. Voorlichting helpt niet, daarvan heeft wijlen Piet Vroon mij kunnen overtuigen.

Labeltjes op verpakkingen al evenmin. Niet alleen is hun waarde uiterst gering – het hangt van de context en de eetfrequentie af of iets slecht voor je is – maar kortzichtige mensen kijken er toch niet naar. En het zijn vaak, ik zeg vaak, kortzichtige of domme mensen die echt dik worden. Natuurlijk, er zijn slimmeriken met stofwisselingsproblemen, maar het calorisch op hol slaan van Nederland komt grotendeels voor rekening van een publiek dat niet leest, niet proeft, en niet nadenkt. Of meent buiten de fysieke orde der dingen te staan. Kortzichtig dus.

De verantwoordelijkheid bij de industrie leggen is wat de Fransen faire du cinéma noemen. De Unilevers van deze wereld maken een paar caloriearme koekjes, metselen die vol met hoerasmaak en kunnen zo zichzelf en ons wijsmaken dat ze werken aan een betere wereld. Vervolgens peperen ze ons via de TV in dat we cholesterolverlagende margarine moeten eten, een discutabel product dat in Canada door de voedselautoriteiten niet op de markt wordt toegelaten; zie de discussie op foodlog.nl

Hou maar op. Obesitas is here to stay. Nederland slibt langzaam dicht, de wegen, en de aders van de bewoners. Foie gras, de gemeste lever van eenden en ganzen, wordt hier als een fout product beschouwd. Begrijpelijk; onze eigen levers zijn al vet zat. Het beste wat we kunnen doen is rustig ons glas wijn drinken en proberen voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Ondertussen kunnen de vliegtuigmaatschappijen bredere stoelen in hun toestellen monteren. Samen naar de toekomst!
Een recept. Een slank, fris, fruitig recept. Varkenshaas met paprika-notenrelish: maak de noten fijn in een plastic zak door er een fles over te rollen. Bak de paprika met de knoflook op laag vuur zacht en gaar in een drup olie. Voeg de noten, peterselie en granaatappelsiroop toe en laat afkoelen. Breng op smaak met zout en misschien citroensap en wat cayenne. Zout de plakken varkenshaas en gril ze, of bak in een drup olie. Serveer het een met het ander.

Varkenshaas met paprika-notenrelish voor 4:
100 gram gepelde walnoten
2 rode paprika’s, in stukjes
1 dikke teen knoflook, gehakt
olijfolie
handje gehakte platte peterselie
1 eetlepel granaatappelsiroop (Turkse of Perzische winkel) of anders tamarindesiroop (toko)
drup citroensap
snuf cayennepeper of iets anders pittigs
600 gram varkenshaas, in plakken
zout

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.