SmaakvertellingenVoorpaginaWijn

Hamersma en Langereis: Super supermarktwijnen 2020

Ze doen het weer, die dekselse Hamersma en Langereis: een vuistdikke wijnalmanak uit brengen, ook al heet hij niet meer zo. Super supermarktwijnen 2020 is het nu, 753 gram koopinformatie over de beste rode, witte en rosé uit de supermarkten en wijnketens als Gall&Gall. Vele duizenden wijnen proefden ze, vele honderden kregen een 7 of hoger en kwamen in de gids.

Het is lastig geworden in wijngidsland. Ooit was het een verkoophit, de tijd dat Hubrecht Duijker ging samenwerken met Hamersma en het daarna aan hem overgaf. Dat is voorbij. Nicolaas Kleis boek en dat van Hamersma verschenen beide in het najaar en beide gingen ze als warme broodjes over de toonbank. Maar de daling zette jaren geleden alweer in. Is het verzadiging? Kijken de wijndrinkers liever op het internet, bij Vivino bijvoorbeeld? Of is het nieuwtje er gewoon vanaf, van wijn als fenomeen, en rommelt iedereen maar wat aan? In ieder geval is Nicolaas’ boek kleiner van opzet en omvang geworden. Hij komt er nog steeds mee in de herfst uit. Wellicht om dringen te voorkomen is Harold, sinds enkele jaren gesecondeerd door Esmee, uitgeweken naar het voorjaar. Dat heeft een nadeel: er komt geen 2019-wijn van het Noordelijk Halfrond in voor. Al het aangeraden wit en rosé uit onze Oude Wereld is 2018 of ouder, terwijl de schappen nu juist vollopen met de 19’s, die ik zelf van harte kan aanraden: voor frisse wijnen was het een uitstekend jaar.

Ik geef het je te doen hoor, duizenden wijnen proeven. Veel mensen denken dat het een pleziertochtje is, een verblijf in vloeibaar luilekkerland. Ik proef op jaarbasis veel minder en dat is al een enorm werk, eerst en vooral logistiek. Dozen uitpakken, van wie is die fles, administreren, koelen, proeven en spugen, noteren, klopt de prijs, wie is de echte aanbieder, klopt de website, flessen afvoeren, dozen kapot snijden, karton afvoeren, informatie checken, mailen, informatie checken, bellen, informatie checken. Het heeft niets meer te maken met gezellig een ‘wijntje’ drinken. Het verdienmodel van Hamersma en Langereis’ gids is mij dan ook onduidelijk. Maar daarom niet getreurd, doe er je voordeel mee en koop dat baken in vineuze tijden. Want proeven kunnen ze: je kunt er blind op varen.

Super Supermartkwijnen 2020, uitgeverij Fontaine, € 19,99.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.