Wijn

Warre’s Otima 10 – port om cool te drinken

 

 

Dat heeft zo’n fles toch niet nodig?, was mijn clichématige gedachte toen ik het persbericht onder ogen kreeg. Porthuis Warre’s beval zijn Otima 10 namelijk gekoeld in mijn aandacht aan, on the rocks met een schijfje citroen, recht uit de koelkast, jolig en hip, ‘om de komende zomer op het terras, het strand of in het park met vrienden van te genieten.’ Koud! Met een schijfje citroen! En dat terwijl het een port van de meer eerbiedwaardiger soort is. Een tawny in de ware zin van het woord, ‘tanigkleurig’ en dus niet rood, zoals de meeste neptawny’s in de schappen. Dat is hij door zijn rijping, minstens tien jaren in de eenzame, donkere opsluiting van oud eikenhout, zonder proefverlof. Al het stoere gaat er vanaf in die tijd, de bronstige tannines slijten weg en daverende bessengeuren veranderen in gedroogde vijgen. Kortom, dat neigt nogal naar een oudelullendrankje: onverkoopbaar, in this time and age. Iemand moet vervolgens bedacht hebben dat coole mensen ook coole drank blieven. En warempel, het werkt. Ik heb de Otima 10 gekoeld en niet gekoeld geproefd. Gekoeld is beter. Gekoeld is geweldig! Het plakkerige maakt plaats voor zindering, voor rijkdom, voor citrus en noten, vanille en een vleug olala. Port op de koude rotsen.

 

Warre’s Otima 10, Ten Year’s Old Tawny, 50 cl

Gall & Gall € 13,99

Albert Heijn € 11,99

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Warre’s Otima 10 – port om cool te drinken

  1. Da's €21 voor 75cl. Pittig prijsje voor een aperitiefje. Ben benieuwd of dat in NL valt te vermarkten. Ahold zal het beter weten dan ik.

  2. 18 euro bij AH dan, hè. Maar het is wel verdraaide goed. Je moet zoiets ook niet vergelijken met een breezertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.