Wijn

Warre’s Otima 10 – port om cool te drinken

 

 

Dat heeft zo’n fles toch niet nodig?, was mijn clichématige gedachte toen ik het persbericht onder ogen kreeg. Porthuis Warre’s beval zijn Otima 10 namelijk gekoeld in mijn aandacht aan, on the rocks met een schijfje citroen, recht uit de koelkast, jolig en hip, ‘om de komende zomer op het terras, het strand of in het park met vrienden van te genieten.’ Koud! Met een schijfje citroen! En dat terwijl het een port van de meer eerbiedwaardiger soort is. Een tawny in de ware zin van het woord, ‘tanigkleurig’ en dus niet rood, zoals de meeste neptawny’s in de schappen. Dat is hij door zijn rijping, minstens tien jaren in de eenzame, donkere opsluiting van oud eikenhout, zonder proefverlof. Al het stoere gaat er vanaf in die tijd, de bronstige tannines slijten weg en daverende bessengeuren veranderen in gedroogde vijgen. Kortom, dat neigt nogal naar een oudelullendrankje: onverkoopbaar, in this time and age. Iemand moet vervolgens bedacht hebben dat coole mensen ook coole drank blieven. En warempel, het werkt. Ik heb de Otima 10 gekoeld en niet gekoeld geproefd. Gekoeld is beter. Gekoeld is geweldig! Het plakkerige maakt plaats voor zindering, voor rijkdom, voor citrus en noten, vanille en een vleug olala. Port op de koude rotsen.

 

Warre’s Otima 10, Ten Year’s Old Tawny, 50 cl

Gall & Gall € 13,99

Albert Heijn € 11,99

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

3 reacties op “Warre’s Otima 10 – port om cool te drinken

  1. Da's €21 voor 75cl. Pittig prijsje voor een aperitiefje. Ben benieuwd of dat in NL valt te vermarkten. Ahold zal het beter weten dan ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.