Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept wilde-paddestoelensoep

Nee, de ringband waarmee Mark Janssen zijn boekblaadjes bij elkaar houdt, is niet ideaal; ik moet telkens ontsnappende bladzijden terugwurmen. Maar verder is De Derde Jacht voor mij het ultieme boek voor paddestoeleneters en –zoekers. Janssen blaakt niet alleen van wat hij zelf ‘mycoculinaire kennis’ noemt, hij is ook nog eens bruisend enthousiast en hij kan schrijven.

Jaren van studie, zwammen zoeken en bereiden hebben hun weerslag gevonden in dit in eigen beheer uitgegeven boek (kijk op www.wildepaddestoeleneten.nl).

Nou ja, uitgegeven, na overmaking van 25 euro plus verzendkosten laat Janssen de printer draaien. Verwacht dus geen luxe papier en leeslint. Wel een immense, leesbare verzameling informatie en honderden recepten, voor stekelzwammen (pieds de mouton), hoornen des overvloeds (trompettes de la mort), eekhoorntjesbrood (cèpes) en nog 17 wilde soorten. Dat ‘Derde Jacht’ begrijp je wanneer je jagen en vissen als de andere twee beschouwt.

Recepten dus. Massa’s, veelal geleend uit boeken, maar stuk voor stuk getest. Voor een commerciële uitgave zou er vast gesnoeid worden maar ach, een printer stampt wel. De hulp bij het zoeken is gedetailleerd, maar Janssen waarschuwt ook. Niet alleen willen veel landeigenaren in Nederland het niet hebben, er kleven ook risico’s aan. Aangezien echter een aantal van de soorten juist nu in de winkels en op de markten te koop is, een recept voor paddestoelensoep. Een open deur misschien, maar het kan geen kwaad weer eens te melden hoe vreselijk simpel die te maken is, en hoeveel lekkerder dan iets kant-en-klaars.

Ik ga uit van stekelzwammen en hoorntjes des overvloeds, maar met andere soorten, zelfs champignons, werkt het ook. Veeg de paddestoelen schoon en snijd grotere in plakjes of stukjes. Verhit de boter in een soeppan en bak er de zwammen een paar minuten in. Ze zullen gaan zweten en flink wat vocht loslaten. Strooi er de bloem over en roer goed. Giet dan eerst een beetje water in de pan, roer alles goed door en voeg dan de rest bij, plus de bouillonblokjes of zout. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat een minuut of tien heel zachtjes doorkoken. Roer de room in een kommetje glad met een beetje hete soep en giet alles in de pan. Breng op smaak met peper.

Wilde-paddestoelensoep voor 4 personen:

250 gram stekelzwammen

100 gram hoornen des overvloeds

1 volle eetlepel boter

1 volle eetlepel bloem

1 liter water

2 paddestoelenbouillonblokjes, anders zout

1 dl crème fraîche of slagroom

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.