Wijn

Wit van rood: fantastische Spätburgunder van de Mosel

Allereerst de allerbeste wijnwensen, en laat ik u dan meteen maar lastig vallen met een van mijn voornemens: voldoende aandacht geven aan Duitse wijn. Er is immers zo veel meer en beter dan Schwarze Katz en oma’s Moezeltje. Kijk eens wat de Duitsers voor glorieus doen met de blauwe druif van de Bourgogne. Ze dopen hem om van pinot noir tot spätburgunder en maken er vervolgens wijn van waarvan harten sneller gaan kloppen, ogen glanzen en hormonen op hol slaan. Ja, er bestaat veel te veel rottige rode Bourgogne (naast glorieuze), dus doe nou verstandig en koop spätburgunder. Er zijn steeds meer goede te koop, bij Gall & Gall, bij Albert Heijn. Dit keer echter heb ik iets aparts onder de kurk. Weingut Regnery maakt op de steile oevers van de Mosel een Spätburgunder Blanc de Noir, een witte wijn van blauwe druiven. Nou ja, wit, hij is een vlekje rossig, en hij glundert met fruitig fruit van achter het glas. Daarbij heeft hij een echt innemende smaak, net niet helemaal droog maar juist vreselijk sappig. Ben ik dol op. Ik vind dat veel wijnlebberaars zich te veel blind staren op droog. Ernstig aanbevolen bij oriëntaals voedsel, boerenkoolstamppot en winterdepressies.

Regnery Spätburgunder Blanc de Noir 2010, bij www.weinland.nl € 8,50.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

3 reacties op “Wit van rood: fantastische Spätburgunder van de Mosel

  1. Onno, succes met je nieuwe site! Goed begonnen door te pleiten voor Spätburgunder ipv goedkope bourgondische Pinot Noir. Die mirakelse Duitsers doen prachtige dingen met Pinot Noir. Mijn advies: onder 15 euro? Vermijd Bourgogne en doe jezelf een reuzeplezier met de Duitse variant. Moezel, Pfalz…meestal imposant heerlijk, in allerlei varianten!

  2. 2014-er Blanc de Noir gedronken op en wijnfeest aan de moezel.
    Was meteen raak. Inmiddels 18 flessen verder. Inderdaad wit / rossige kleur met vermelding "DROOG" smaakt echter als half droog. Hoop nog veel van deze wijn te mogen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.