GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept wortelsalade met yoghurt en munt

Wat zijn kruiden? Kruiden zijn planten met zo veel smaak en aroma dat ze andere, flauwe etenswaren lekker maken. Ja, maar dan moet je die plantjes uit de supermarkt eens proberen. Gestolde lucht is het, vegetale watergolf, wegwaaigroen dat door onderbetaalde kwekers uit substraat is gejaagd in kwijlend volgedampte kassen. Beam it up, Scotty! Wortelsalade met yoghurt en munt

Koriander bestaat onder de paar tufjes bruikbaar maar smakeloos blad uit een kluwen ziekelijk witte stengeltjes met bloedarmoede, die wanhopig om zich heen slaand naar het licht kronkelen. Peterselie, selderij, munt, ze zijn allemaal bedoeld voor de liefhebbers van beeldende kunst. Van optische gastronomie. Die verheugen zich over die rankheid van blad, dat golfje langs de stengel, dat tere groen.

Zolang ik het maar niet hoeft op te eten.

Het is onze eigen schuld, zeggen kruidenkwekers. Wij willen basilicum in januari. Nou… Tegenwoordig vertellen de supermarkten ons wat we willen, vind ik.

En waarom willen wij die kruiden dan als plantjes? Omdat ze langer houdbaar zouden zijn. Nonsens. Ze verwelken in twee, drie dagen en zo lang houd ik een bos in de groentela ook goed (behalve basilicum, dat kan niet tegen kou). Daarbij is er zo weinig smaak dat je zo’n plantje in ene enkele keer door je eten roert. Proef je trouwens nog niks.

Nee, goede kruiden koop je bij de Marokkaan, bij de Turk. Die laten ’s winters kloeke bossen invliegen uit hun eigen landen, donkergroene koriander waar het aroma vanaf knalt, kruizemunt die je op afstand ruikt. ’s Zomers kunnen we op de boerenmarkten terecht.

Wortelsalade met yoghurt en munt: rasp de wortels. Nog mooier is om ze met een of ander keukenapparaat, zoals een ‘mandoline’, tot slierten te snijden. Culinaire hoekenafsnijders kopen een bak kant-en-klare wortelrasp. Pluk de blaadjes munt van de takken, leg er een stel op elkaar, rol op en snijd ze met een goed mes aan dunne reepjes; culinaire hoekenafsnijders knippen ze aan flardjes. Roer de wortel, yoghurt, knoflook en olie door elkaar en breng op smaak met goed zout en versgemalen peper, bekroon met de granaatappelzaden (vruchten in kwarten snijden, de parten buigen en de zaden springen eruit). Culinaire hoekenafsnijders laten die weg. Smaakt fantastisch bij gebakken of geroosterd vlees.

Wortelsalade met yoghurt en munt voor 4:

2 winterwortels

30 blaadjes verse munt

1/2 liter Turkse yoghurt

1 teen knoflook uit de knijper

paar eetlepels olijfolie

zaden van 1 granaatappel

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.