Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Zoete aardappel met walnotenrelish en yoghurt

Ik eet graag met een mes in de hand. Snijden, hapje, snijden, hapje. Waarom? Geen idee. Lui uit andere culturen hebben daar geen last van. In India en China en Indonesië bestaat alles uit brokjes, al dan niet in saus. Die pak je met stokjes of je vingers of met een lepel en vork; messen gelden als wapens en zijn daarom ongewenst bij zoiets vriendelijks als eten. Amerikanen snijden eerst wat er te snijden valt en leggen daarna het mes weg om met de vork in de rechterhand prikkend en scheppend verder te gaan. Dat deden wij ook, tot later in de 19e eeuw de ‘Engelse’ methode opkwam om te eten zoals wij doen. In 1905 nog schrijft mejuffrouw Manden in de 10e druk van Recepten van de Haagsche Huishoudschool dat in ‘steeds wijder kring op Engelse wijze met vork en mes gegeten’ wordt.

Kortom, ik heb geen poot om op te staan, met mijn meswens. Niet cultureel, niet historisch. Het slaat nergens op. Misschien is het in een recept als onderstaand wel een beetje sublimatie voor het ontbreken van vlees. Zo’n forse gebraden bataat, dat toont nog een beetje, dat doet vaag denken aan iets beesterigs. Nou, laat dat kind dan, zeg ik vaderlijk tegen mezelf.

 

Zoete aardappel met walnotenrelish en yoghurt

Hoofdgerecht voor 2

 

2 flinke zoete aardappelen

Wat olijfolie

2 rode paprika’s, in dunne reepjes

50 g walnoot

2 cm gember

½ teen knoflook

2 theelepels lichte sojasaus

2 eetlepels sherry

1 eetlepel sherryazijn

Wat pittigheid

200 ml Griekse yoghurt

 

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de bataten in de lengte door en wrijf ze aan alle kanten in met wat olie. Leg ze in een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.

Bak de reepjes paprika met wat olie in een koekenpan, onder een deksel, tot ze zacht zijn. Speel met vuur: ze mogen lekker iets karamelliseren, maar niet verbranden natuurlijk. Voeg wat zout toe.

Draai in het bakje van de staafmixer een prutje van de walnoten, gember, knoflook, sojasaus, sherry en sherryazijn. Breng op smaak met zout en wat pittigheid, cayennepeper, chilivlokken of iets dergelijks.

Haal de bataten uit de oven en bestrooi de gesneden kant met een snufje zout. Leg op de borden en drapeer erop/ernaast de paprika, een dot walnotenrelish en een of twee flinke lepels yoghurt. Eet alles op, ook het lekker taai geworden vel van de bataat. Ja, dat moet je snijden.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Zoete aardappel met walnotenrelish en yoghurt

  1. Dit was super! Schoot ietsjes uit met de “pul biber”, maar wij houden van pittig en de rokerige smaak paste prima! Dank voor het recept!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.