NagerechtenVolkskeuken recepten

Correctie frisse citroentaart: recept

Op de Culinaire Kalender is het recept voor de frisse citroentaart verminkt terechtgekomen. Heel vervelend. Hier de volledige versie.

Frisse citroentaart met merengue

Voor 8 personen

Bereiden: 30 minuten / In de oven: 30 minuten

Voor het deeg:

1 ei

125 g suiker

125 g zachte boter

250 g bloem

snufje zout

wat boter en bloem voor invetten

Voor de vulling:

100 g boter

100 g suiker

4 eieren

2 biologische citroenen

Merengue:

2 eiwit

100 g basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg: gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en maal snel tot een deeg. Of klop met een mixer het ei en de suiker wit en schuimig. Doe bloem en zout erbij en klop tot het een soort zand is. Kneed dan de boter erdoor en maak er een bal deeg van. Laat in de koelkast een kwartiertje rusten.

Vulling: smelt intussen de boter in een kleine pan met dikke bodem. Klop met de mixer de suiker erdoor, vervolgens de eieren tot het een mooie gele massa is. Rasp de schil van de schoongeboende citroenen en pers ze vervolgens uit. Doe rasp en sap in de pan. Laat het geheel op een heel zacht vuurtje langzaam dik worden, af en toe even doorkloppen tegen klonteren.

Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Verdeel het deeg over de vorm en duw het goed uit: hoe dunner, hoe lekkerder. Giet de dikke hete citroensaus voorzichtig in de vorm en zet die op het rooster in het midden van de oven.

Maak intussen de merengue: klop de eiwitten goed stijf en voeg halverwege de basterdsuiker toe.

De taart moet in totaal 30 minuten in de oven. Haal hem halverwege eruit om het eiwit erover te scheppen, en zet hem dan dus nog een kwartier terug in de oven.

Vriendelijke groeten,
Onno Kleyn

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.