Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Crostini met kippenlevertjes

Het is uitgezocht: de recepten in kookboeken met een foto worden veel vaker gekookt dan die zonder. Dat verbaast niks. Net zo min als het feit dat mooi eten daadwerkelijk lekkerder smaakt dan lelijk. Ik geef – nou ja, gaf – regelmatig lezingen, waaronder een over het uiterlijk van eten door de eeuwen heen. Natuurlijk aten onze voorvaderen door de week een bak onduidelijke smots uit een ketel, net zoals de hutspot van nu. Maar als het belangrijk werd, als het iets mocht kosten en helemaal als professionele koks en kokkinnen zich ermee gingen bemoeien, werd er verfraaid. Met kleur bijvoorbeeld: ’s wereld duurste specerij saffraan was toch vooral een mooimaker en men deinsde in de middeleeuwen niet terug voor het gebruiken van bladgoud op een stuk gebraad of een zoet gerecht.

Het fotograferen van ons eigen eten, thuis of in een restaurant, is een verschijnsel dat ergens tien, vijftien jaar geleden opkwam, als gevolg van het culibloggen en de camera’s in smartphones. Nu is het bijna een terreur. De betere voedselkiekers scoren immers beter op internet. Maar ook bij de recepten zijn winnaars en verliezers. Risotto’s, soepen en gerechten als onderstaand zijn slecht in beeld te brengen. Kippenleverprut? Heerlijk, maar er zijn altijd klagers: ‘ziet er niet uit!’ Klopt. Oogjes dicht en snaveltjes open dan maar: hier komen de Toscaanse crostini alla contadina.

 

Crostini met kippenlevertjes

Voorgerecht voor 4 personen

 

200 g kippenlevertjes

1 uitje, fijngehakt

1 teen knoflook, geplet en gehakt

3 ansjovisfilets

scheutje witte wijn

2 eetlepels kappertjes, grof gehakt

plakjes stokbrood of ciabatta

 

Verwijder de witte fiebeltjes van de levertjes en snijd ze in stukken. Bak ze met de ui en de knoflook in een koekenpan tot alles een fraai kleurtje heeft, voeg dan de ansjovisfilets en een scheutje witte wijn toe. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat alles 7 minuten garen.

Maak het levermengsel fijn. Dat kan op allerlei manieren: hakken met een koksmes, door de keukenmachine draaien, prakken met een vork; elke manier levert een andere substantie op, dus kijk maar wat je het lekkerst vindt. Ik meng dikwijls fijngewreven met gehakt. Vermeng vervolgens kappertjes en levermengsel. Voeg voor de juiste consistentie zonodig een beetje water toe (geen wijn meer). Breng goed op smaak met peper en zout en misschien een drupje kappertjesazijn uit het potje.

Rooster plakjes brood en besmeer ze met het mengsel. Eet ze lauw of op kamertemperatuur, nooit koelkastkoud.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Crostini met kippenlevertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.