Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Exotische pasta met bloemkool

Als het om pasta gaat, is mijn J net zo ruimhartig over de vorm als Henry Ford ooit over de kleur van zijn auto’s: alle soorten zijn goed, mits dunne spaghetti. Ik heb graag afwisseling. Bij ragù bolognese horen voor mij tagliatelle of fettuccine, lekker happig, meer mondvullend. En van penne ben ik ook niet vies, net als van tortiglioni, ruote, paccheri en ga maar door. Alleen linguine vind ik overschat. Gladjakkerige meelstrepen. Laatst trof ik bij de grootste grootgrutter, waar ik normaal nooit kom, pappardelle. Die zijn veel breder dan tagliatelle maar ongeveer even dik. Oma maakte vellen pastadeeg maar wou daarna snel klaar zijn, dat idee. Een paar keer erdoorheen ratsen met zo’n snijwieltje en klaar; voor tagliatelle zul je vaker heen en weer moeten.

Pappardelle zijn voor mij een herinnering aan de tijd dat ik in Toscane woonde. Aan het jagersdiner dat ik meemaakte, een donker zaaltje aan het eind van een winderige novemberweg, veel zwarte wijn en pappardelle col cinghiale, met wildzwijn. Het eten van de pasta, uiteraard met de vork alleen, was een mooi spel.

Nu is het lente, min of meer, vandaar dat ik na aanschaf van de deegwaar aan lichtvoetiger smaakwerk dacht. Exotischer zelfs. Toscaners zouden bleek wegtrekken, maar hier is het dan: pappardelle met currypasta.

 

Exotische pasta met bloemkool

Voor 2 personen

 

½ bloemkool

2 x 25 g pinda’s

1 eetl. rodecurrypasta

1 eetl. kokosroom

1 theel. suiker

1 eetl. limoensap

facultatief: 5 limoenblaadjes (toko, diepvries)

200 g pappardelle of tagliatelle

 

Snijd de roosjes van de halve bloemkool af en snijd daar piepkleine roosjes van. Kook de rest (en zeker ook de stronk in kleine stukjes) gaar. Pureer die met 25 g van de pinda’s, de currypasta, de kokosroom en net zoveel van het kookwater om het dun sauzig te maken. Breng op smaak met de suiker, wat zout en het limoensap. Dit is trouwens een rustige versie van de saus; meer currypasta maakt het spannender.

Draai de resterende pinda’s in de keukenmachine tot grof kruim (het bakje van de staafmixer maakt het te fijn) of hak ze.

Snijd of knip de limoenblaadjes in dunne reepjes.

Kook de pasta al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Voeg de laatste 3 minuten de bewaarde bloemkoolroosjes toe. Bewaar een kop kookwater en giet de pasta af. Meng op laag vuur grondig met de saus het het limoenblad; gebruik wat kookwater als de saus te dik wordt. Verdeel over de borden en bestrooi met gehakte pinda’s. Wijn: Duitse müller-thurgau.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Exotische pasta met bloemkool

    1. Een sausje? Er is een saus. Laat je Hollandse ideeën achter je en probeer het op z’n Italiaans! En vergeet niet de truc met het kookwater; ik vermeld hem bij elk pastarecept, want dat is exact wat Italianen doen.

  1. Dit ga ik zeker proberen. Ik kom vaak uit op pasta op onze vleesloze dagen, maar deze is in ieder geval anders dan anders. Vegan ook. En ik hou van pappardelle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.