Smaakvertellingen | Wijn

Heerlijke Gamay van de Côte Roannaise

 

 

O o o, wat is gamay toch lekker. Vaak dan. Nee, goed, niet altijd. Elk jaar op de derde donderdag van november probeer ik manmoedig weer een stel Beaujolais Primeurs, en elke keer opnieuw vind ik het niks. Limonade, frisdrank, geef het maar een naam, maar geen wijn. Terwijl er zoveel fantastische Beaujolais bestaat, zonder ‘primeur’ erbij. En alles, slecht en goed, is van die gamaydruif. Beaujolais, Beaujolais-Villages, plus de tien cru’s met namen als Brouilly en Juliénas en Saint-Amour. Buiten Frankrijk zie je de gamay noir à jus blanc zelden of nooit; daarbinnen lijkt de Beaujolais een exclusiviteitsbeding te hebben. Maar zo zit het niet. Langs de Loire hebben ze hem ook staan. Deze malle fles van een domaine met de romantische naam Retour aux Sources komt uit de Côte Roannaise en zit verheugend vol met kletsend frisse Gamaywijn. Schuiten vol fruit dobberen je mond in bij de eerste slok, sappige bieten, kersen, aardbeien en pruimen. Blijde wijn van eerbiedwaardig oude stokken – 90 jaar – die concentratie heeft en toch maar twaalf procentjes alcohol. Zo zien we dat graag. Een uurtje in de koelkast ermee en dan op tafel, bij worst, bij gebraden kip, bij Wiener schnitzels en meer on-academisch eetplezier.

 

Gamay Domaine Le Retour Aux Sources, Cuvée Heritage 2011, € 9,75

www.fransekwaliteitswijn.nl

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Heerlijke Gamay van de Côte Roannaise

  1. Beste Onno,
    Waar kan je deze heerlijke wijn kopen. Ik ben erg benieuwd, want het klinkt erg goed.
    Groetjes, Saska

Laat een antwoord achter aan Saskia Sterkenburg Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.