Hoofdgerechten | Uncategorized | Volkskeuken recepten

Recept kaasfondue!

“Is dit alles!?” De vrouw keek verontwaardigd naar de zak gemalen kaas, tussen twee dichtbindertjes bovenaan voorzien van een gezonde teen knoflook, en het bijgevoegd recept. “Ik had toch kaasfondue besteld?”
De hele zaterdagse kaaswinkel viel stil, de klanten, de verkopers Paul en Ronald. “Moet er dan nog wat bij of zo?” vroeg ze.
“Eh, ja,” zei Ronald. “Witte wijn, en wat maïzena of aardappelmeel…”
Mevrouw rekende af en vertrok op hoge poten, de Cockelon in verbazing achterlatend. Die winkel in Koog aan de Zaan heeft een renommee die het dorpse ver overstijgt, dus wie weet had de dame na eerdere ervaringen met zakjes poeder besloten hier dan eens aan te leggen voor een betere versie. Maar inderdaad, ik heb het even opgezocht: er bestaat kant-en-klare kaasfondue in een foliepak, net als soep. Reep er afknippen en zo de pan in om op te warmen. “Wij wensen u veel kookplezier” huichelt fabrikant Emmi erbij.
Geen idee hoe Emmi smaakt. De Consumentenbond heeft jaren geleden nog eens een test gedaan, waarbij instantfondue door een panel niet lager werd gewaardeerd dan het echte werk. Tja. Wie zitten er in zo’n panel?
Kaasfondue is niet het ideale gerecht voor afslankers en zelfgezondheidswerkers, maar wel voor afgestapte schaatsers, winterkleumers en sneeuwfetisjisten. Het maken is doodeenvoudig, maar toch kwam er een klacht van een Volkskrantlezer, Inge Wisselink, bij wie de kaas steevast een klont onderin een sloot wijn wordt in plaats van iets glads. Hoe komt dat?

Een oorzaak kan zijn het te lang wachten met het toevoegen van de kaas. Wijn kookt door zijn alcoholgehalte bij circa 80 graden. Kaas smelt bij die temperatuur, maar wordt in de buurt van 100 graden gummi. Wacht je te lang, dan is er te veel alcohol weg en verschuift het kookpunt naar boven. Kortom: verwarm de wijn in een steelpan en doe er de knoflook uit de knijper bij. Doe de kaas in de pan zodra de wijn borrelt, daari het vuur laag en laat al roerend smelten. Ga door tot de kaas mooi glad is. Roer de maïzena los met een minidrupje water en giet dat in de pan. Roer tot alles gebonden is – gewoon volhouden. Zet de pan op een vlammetje op tafel. Mensen met een schuldgevoel doen vervolgens gek met roosjes broccoli, kerstomaatjes en dat soort werk. Onzin. Brood, groene sla en witte wijn in je glas zijn genoeg.

 

Kaasfondue

Voor 4 personen:

275 g Gruyère, grof geraspt

275 g Emmental, grof geraspt

50 g parmigiano Reggiano, geraspt

1 teen knoflook

20 g maïzena

1/2 liter witte wijn

veel stokbrood

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

20 reacties op “Recept kaasfondue!

  1. Ik mis een scheutje Kirsch, die zo'n kaasfondue net wet extra pit geeft. Daar dus de maizena in losroeren, ipv het water.

  2. Beste Onno,

    Als fervent tegenstander van pakjes, zakjes en kant-en-klaar, met een bijzonder kieskeurige smaak qua kaas, heb ik toch een zwak voor één pakje kaasfondue: de kaltbach- kaasfondue. Toegegeven, ik verrijk de fondue vaak met kaasplateau-restjes, maar echt noodzakelijk is dit niet. Mijn kaasspecialiteitenwinkel De Ster kaas&culinair in oirschot heeft me deze fondue eens geadviseerd, terwijl ze met alle liefde ook een versgemalen fondue voor me maken.

    Ben benieuwd of je t aandurft om dit pakje eens te proberen.

    1. @Katrien, ik ga liever op je woord af. Ik ben dik tevreden met wat de Cockelon voor me maakt, dus laat ik Kaltbach maar even.

  3. Helemaal niets mis met het recept Onno – wat mij betreft – maar waarom moet de kaasboer dat malen voor je doen? Kan de moderne mens dan helemaal niets meer zelf?

    1. Staat er ergens wie dat malen moet doen? Niet in mijn tekst. Toegegeven, ik laat het lekker mijn winkelier doen, maar ik maak hem diezelfde avond. Waar zit de pijn?

      1. Als psychotherapeute smul ik natuurlijk zowel van de suggestie om kaasfondue op het menu te zetten, maar vooral van de vraag van Onno;waar zit de pijn?

  4. Heb het wel eens uit een zakje gegeten, tijdens verhuizing, met honger, op een campingstelletje, nogmaals, met flinke honger dus. En eerlijk gezegd: niet echt slecht.
    Toch maak ik het zelf altijd gewoon, normaal klaar met gemalen kaas. En helemaal graag als de kaaswinkel ook aanbied om het meteen maar even te raspen.
    (Want wel beetje hekel aan die lading raspen, want altijd – altijd zit er een druppeltje bloed door van een vingerrasp …)

  5. Weet je wellicht of je een goede kaasfondue kan maken zonder de wijn? Lees namelijk vaak dat de alcohol het goede werkt doet, maar daar ben ik niet zo van. terwijl ik wel van de kaas ben en al helemaal van de warme kaas waarin je kan dippen.

      1. Dat maakt het gevaar van een hoge temperatuur nog veel groter. Appelsap is mier en mierzoet. Persoonlijke mening: juk. Sorry, hoor.

  6. Die dame van "is dit alles" had kennelijk niet gedacht dat kaasfondue maken zo eenvoudig is. Maar…. Emmi is een van de betere alternatieven. Heb met hen Zwitserland bezocht, de Kaltbachgrotten en… Ze zijn goed bezig daar.

  7. Een blijkbaar onbekende tip voor het bereiden van kaasfondue die ik nooit in de recepten tegen kom: de tip is van een Zwitserse kaasboer van lang geleden: Roer 1 afgestreken koffielepel maizena per 200 gram kaas door de geraspte kaas, meng goed en voeg dan pas toe aan de warme wijn. Ik heb nooit gedoe met plakken kaas die in de wijn drijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.