HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept karbonaadjes (of iets anders) met pittige kikkererwtensaus

Tja, de Keuringsdienst van Waren. Marcus Huibers vond het leuk, de uitzending over gamba’s en garnalen, maar ik werd er kriegelig van. Het gedoe rond de naamgeving valt best uit te leggen, maar ze kozen er juist voor om mensen in beeld te brengen die dat niet konden. Theater. Vermaak.

Het gaat om twee groepen zeebeesten: kreeften en garnalen. Garnalen zijn er van onzichtbaar klein tot afmeting peuterarm. Grote heten gamba’s in Italië, en die naam hebben we overgenomen.

Kreeften zijn er ook in allerlei variaties, maar de kleine, slanke langoustine gooit bij ons roet in het naamgeefwater.

In Italië heet hij scampo, meervoud scampi. Op de een of andere duistere wijze is dat bij ons de naam geworden voor een forse zoetwatergarnaal, doorgaans afkomstig uit Chinese kwekerijen. Echte langoustines, oranjerood en met lange, dunne schaartjes, zijn uiterst prijzig. Bij de supermarkt zul je ze niet gauw vinden.

Om het gezellig te maken op vakantie: in Spanje is een langostino weer een forse gamba. Het Visbureau draagt aan de verwarring bij door strak de Italiaanse betekenis van scampi te hanteren, terwijl de handel die ze vertegenwoordigen dat niet doet.

Kortom, bij ons zijn alle gamba’s en ‘scampi’s’ garnalen. Ze komen uit tropische wateren en worden diepgevroren aangevoerd. Verse gamba’s en scampi’s bestaan bij ons niet. Het verdient daarom aanbeveling om ze bevroren aan te schaffen, gewoon een doos tegelijk, en ze zelf te laten ontdooien, want wie weet hoelang die exemplaren van de visman al uit de vriezer zijn. Als je ze al wilt kopen, want de Viswijzer vindt dat de meeste gamba’s danwel op foute wijze worden gekweekt, danwel fout worden gevist. Alleen die met een certificaat van BAP (Best Aquaculture Practices) of GlobalGap scoren wat beter.

Daarom vandaag een recept voor saus bij karbonaadjes. Hoewel, bij vis en gamba’s en scampi’s smaakt hij ook.

Fruit de ui met de knoflook glazig in een gezonde scheut olijfolie. Pureer de tomaat met de staafmixer en voeg hem met de specerijen bij de ui. Laat zachtjes 5 minuten indampen. Pureer de kikkererwten en doe ze erbij, samen met de tahin. Maak sauzig met water en breng op smaak met zout en chilipeper. Wie wil suddert op het laatst de fijngesneden koriander mee. Barbecue of bak je karbonaadjes en serveer met de saus.

Karbonaadjes met pittige kikkererwtensaus

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

olijfolie

3 gepelde tomaten (blik)

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

100 gram gekookte kikkererwten (blik)

1 gulle eetlepel tahin (sesampasta)

chilipeper naar smaak

1 bos korianderblad (facultatief)

4 karbonaadjes

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.