HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept karbonaadjes (of iets anders) met pittige kikkererwtensaus

Tja, de Keuringsdienst van Waren. Marcus Huibers vond het leuk, de uitzending over gamba’s en garnalen, maar ik werd er kriegelig van. Het gedoe rond de naamgeving valt best uit te leggen, maar ze kozen er juist voor om mensen in beeld te brengen die dat niet konden. Theater. Vermaak.

Het gaat om twee groepen zeebeesten: kreeften en garnalen. Garnalen zijn er van onzichtbaar klein tot afmeting peuterarm. Grote heten gamba’s in Italië, en die naam hebben we overgenomen.

Kreeften zijn er ook in allerlei variaties, maar de kleine, slanke langoustine gooit bij ons roet in het naamgeefwater.

In Italië heet hij scampo, meervoud scampi. Op de een of andere duistere wijze is dat bij ons de naam geworden voor een forse zoetwatergarnaal, doorgaans afkomstig uit Chinese kwekerijen. Echte langoustines, oranjerood en met lange, dunne schaartjes, zijn uiterst prijzig. Bij de supermarkt zul je ze niet gauw vinden.

Om het gezellig te maken op vakantie: in Spanje is een langostino weer een forse gamba. Het Visbureau draagt aan de verwarring bij door strak de Italiaanse betekenis van scampi te hanteren, terwijl de handel die ze vertegenwoordigen dat niet doet.

Kortom, bij ons zijn alle gamba’s en ‘scampi’s’ garnalen. Ze komen uit tropische wateren en worden diepgevroren aangevoerd. Verse gamba’s en scampi’s bestaan bij ons niet. Het verdient daarom aanbeveling om ze bevroren aan te schaffen, gewoon een doos tegelijk, en ze zelf te laten ontdooien, want wie weet hoelang die exemplaren van de visman al uit de vriezer zijn. Als je ze al wilt kopen, want de Viswijzer vindt dat de meeste gamba’s danwel op foute wijze worden gekweekt, danwel fout worden gevist. Alleen die met een certificaat van BAP (Best Aquaculture Practices) of GlobalGap scoren wat beter.

Daarom vandaag een recept voor saus bij karbonaadjes. Hoewel, bij vis en gamba’s en scampi’s smaakt hij ook.

Fruit de ui met de knoflook glazig in een gezonde scheut olijfolie. Pureer de tomaat met de staafmixer en voeg hem met de specerijen bij de ui. Laat zachtjes 5 minuten indampen. Pureer de kikkererwten en doe ze erbij, samen met de tahin. Maak sauzig met water en breng op smaak met zout en chilipeper. Wie wil suddert op het laatst de fijngesneden koriander mee. Barbecue of bak je karbonaadjes en serveer met de saus.

Karbonaadjes met pittige kikkererwtensaus

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

olijfolie

3 gepelde tomaten (blik)

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

100 gram gekookte kikkererwten (blik)

1 gulle eetlepel tahin (sesampasta)

chilipeper naar smaak

1 bos korianderblad (facultatief)

4 karbonaadjes

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.