Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kipfilet met tuinbonen, tijm en chorizo

Zweeft u nog? Ik nog een beetje, tot ik straks ga stemmen, wed ik. En dan gaat het dit keer nog maar om de politiek. De echte ellende is er weer als een of andere interviewer vraagt: “Wat is uw favoriete gerecht?” Of ze informeren naar mijn lievelingswijn, lekkerste groente, ideale pizza, zondigste frikadel. Die heb ik namelijk allemaal niet. Natuurlijk niet! Hoe kun je nou een favoriet gerecht hebben? Kip met appelmoes, dat is een favoriet gerecht. Als je zes bent. Maar een weldenkende, welproevende volwassene heeft vandaag de dag een immense culinaire horizon, een blikkerend scala aan smaken, een mer à boire of, beter, un monde à manger. Ik graai en snaai tussen de tzatziki’s, carbonara’s, pörkölts, boerenkoolstamppotten, kalfsblanquettes, pad thais en cheviches, ik strooi en giet met nam pla, sesamzaad, sherryazijn, walnotenolie en sojasaus, ik stuuk en plamuur met harissa, crème d’Isigny en tahin.

Elke dag anders, elke dag lekker – nou ja, bijna – dus ik zou boeken kunnen vullen met mijn ‘favoriete’ gerechten. Sterker, dat heb ik al gedaan. Ik ben een man van wisselende culinaire contacten, een Casanova van de gastronomie, telkens weer verliefd op nieuwe smaken. Ik heb nooit kunnen kiezen en ik hoef dat ook helemaal niet.

Maar ze blijven doorzeuren hè. “Maar er is toch wel één gerecht dat u echt heel lekker vindt?”

Nee. Er zijn er honderden. Zoals dit: kipfilet met tuinbonen, tijm en chorizo. Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak die droog op laag vuur een paar minuten, zodat er van die rode olie uit loopt. Haal ze uit de pan en doe ze bij de tuinbonen in een andere pan. Doe daar een paar eetlepels water en zout bij en breng aan de kook. Dek af en kook in een paar minuten net aan gaar. Vers gedopte tuinbonen zijn uiterst wisselend van grootte, dus proef.

Zout de kipfilets en bak ze in de chorizo-olie. Leg de tijm ernaast. De kunst is ze net aan gaar te maken, maar niet te veel, anders worden ze droog en taai. Een minuut of 6-8 moet genoeg zijn. Meng voor het serveren de afgegoten tuinbonen door het bakvet rond de kipfilets.

Kipfilet met tuinbonen, tijm en chorizo

Voor 4 personen

100 gram chorizo, zonder vel

500 gram gedopte tuinbonen, vers of diepvries

400 gram kipfilet

paar takjes tijm

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept kipfilet met tuinbonen, tijm en chorizo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.