HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept maaltijdsoep met bonen en cèpes

Het is bonentijd. Nou ja, ik vind het bonentijd. Eerlijk gezegd vind ik het het hele jaar door bonentijd, maar in de zomer gaat het meer om tuinbonen en verse erwtjes en zo en daar hoort de term ‘bonen’, met zo’n echte Hollandse ‘o’, niet bij. Nu is het grauw en kledderig buiten, de bomen staan half uitgekleed te hufteren als een stripteaser in een te koude nachtclub, en als ik de open haard aandoe, wat gezellig is, zuigt die de lucht zo vanuit de afzuigkap door de woonkamer zodat we heel terecht voor de sint kunnen zingen dat zelfs hier in huis de wind waait. Hij komt zaterdag al aan, trouwens. En ik wed dat hij van bonen houdt.

Van kikkererwten natuurlijk, omdat hij uit Spanje/Zuid-Italië/Anatolië afkomstig is. Maar ook van witte en bruine en zwarte en gespikkelde bonen. Die komen oorspronkelijk uit Amerika, maar dat weet inmiddels niemand meer. In Spanje eten ze er heel veel van, in favada en zo, met worst erbij. Hartverwarmend, maar ook met het imago van armeluisvoedsel. Dat hebben bonen overal. Ze groeien nu eenmaal te makkelijk, zodat ze goedkoop zijn en dat is fnuikend voor om het even wat. Onze sint trekt zich daar echter niks van aan. Hij is godzijdank geen echte bisschop, hij heeft nooit met zijn tengels aan de kinderen gezeten en die steen in zijn ring is nep. Zo iemand houdt van wat echt lekker is. Bonen. En nog zo wat. Laten we daarom vast in de ware sintgedachte een gulle maaltijdsoep maken met witte bonen, gedroogde cèpes, kool en spek.

De ware bonenman/vrouw weekt droge bonen een nacht in heel veel water, brengt ze daarna aan de kook (geen zout erbij!), schuimt af en kookt ze heel zachtjes gaar in ongeveer 1,5 uur. De rest neemt potten. Week de cèpes een kwartier in warm water. Fruit de ui glazig in wat olie. Voeg de uitgeknepen cèpes en het spek toe, bak 3 minuten. Doe de kool erbij en bak nog 5 minuten. Voeg de bonen en flink wat kookvocht toe, bij potbonen nog een halve liter water of meer. Laat zachtjes 10 minuten koken. Bak apart de rozemarijn en salie met de knoflook in olijfolie tot de knoflook kleurt. Roer voor het severen door de soep.

Maaltijdsoep met cèpes, kool en bonen

Voor 4 personen

300 gram gedroogde witte bonen of 3  potten van 400 ml

20 gram gedroogd eekhoornjesbrood (cèpes)

1 ui, grof gesneden

olijfolie

100 gram Zeeuws spek, in blokjes

1/2 groene kool, grof gesneden

blaadjes van 3 takken rozemarijn, fijngesneden

blaadjes van 2 takken salie, fijngesneden

4 tenen knoflook, fijngehakt

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.