Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten | Voorpagina

Pittige kapucijners met spinazie en kokosmelk

Jaren geleden kreeg ik van vriend Fred een scheef gefotokopieerd ringbandje met recepten: een afdruk van het boekje Aartappel en kiribat, Ceylonees koken en eten uit 1977. Het geeft een prachtig tijdsbeeld, want de recepten zijn aangepast aan wat er toen in Nederland verkrijgbaar was. Gedroogde specerijen en zelfs gedroogde garnaaltjes waren al geen probleem meer en er wordt ook vaak om citroengras gevraagd. Blijkbaar waren de toko’s aardig op stoom gekomen. Maar voor de kokosmelk in titelgerecht kiribat, een soort lontonrijst, namen schrijvers Eilen Candappa en Harry Haas gewoon melk van de koe, terwijl volgens mij toen al wel santen te krijgen was, ingedroogde kokosmelk.

Mijn favoriete recept werd dat voor spinazie met linzen, waarbij ik de vermelde koffiemelk remplaceerde door kokosmelk. Spinazie is geen tropische groente en diende als vervanging voor iets anders, iets wat toen niet bij ons beschikbaar was. Zijn kenmerkende smaak echter, met dat stroeve van oxaalzuur, zorgt voor een fantastisch tegenwicht tegen het zoete van klapper en linzen.

Ach, het recept schoof naar de achtergrond, verdween uit beeld. Tot ik laatst in een opwelling in de winkel naar de gedroogde kapucijners greep en me afvroeg wat ik daarmee ging doen. Captain’s dinner maken? Nee. Eerst een variatie op dat Ceylonese gerecht.

 

Pittige kapucijners met spinazie en kokosmelk

Hoofdgerecht voor 2

 

250 g gedroogde kapucijners

1 ui, in dikke flinters

3 eetl. olie

2 tenen knoflook

150 ml kokosmelk

400 g gewassen spinazie

1 rode peper, gehakt met zaad en al

2 eetl. Thaise vissaus of 1 theel. trassi

1 dikke theel. kurkuma

 

Week de kapucijners een hele nacht in zeer ruim water. Breng ze daarna aan de kook en voeg 10 gram zout per liter toe (ja, dat mag meteen). Kook ze heel zachtjes gaar in 1 à 1,5 uur, controleer door te proeven.

Fruit de ui rustig glazig in de olie in een minuut of 4. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Doe er dan alle andere ingrediënten bij, de kokosmelk, spinazie, rode peper, vissaus en kurkuma. Laat de spinazie helemaal slap worden.

Schep er zo veel van de kapucijners door als je nodig vindt, uitgelekt natuurlijk, en warm door. Breng op smaak.

Je hebt kapucijners over, maar een voor dit recept passend beetje weken en koken slaat nergens op. Beter, bereid meteen 500 gram. Dan kun je een andere dag alsnog captain’s dinner maken. Klieken worden met het kookvocht soep.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.