Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept Griekse salade met linzen

 

Sla eten, groenvoer kanen, ongekookte planten prikken, zou dat nou van alle tijden zijn? Van alle gezindten, alle lagen? Hm. Veel culturen meenden dat je in alles zo duidelijk mogelijk moest tonen dat je geen beest was. Beesten eten rauw, ergo mensen niet. Maar dat soort nuffige opvattingen was uiteraard voorbehouden aan degenen die konden kiezen. Arm volk at groen en deed dat wellicht zelfs rauw. Maar artsen vonden dat de aard van het eten gebonden was aan klasse. Aristocraten zouden ziek worden van ruw boerenvoedsel, boeren van verfijnd eten.

Dat zat ik weer eens te bedenken toen ik aan de Griekse salade zat. U weet het, de choriatiki salata die bestaat uit komkommer, tomaat, ui, feta en olijven, met oregano. Choriatiki betekent ‘boeren’, dus daar heb je het al. Hou oud zou dat gerecht zijn? Dat is niet na te gaan. Goed, de tomaten komen oorspronkelijk uit Amerika, dus die toevoeging is maar een paar eeuwen jong. Maar zo’n husseltje van rauw spul met een scheut ook al niks kostende azijn moet wel een vrolijke, dagelijkse hap zijn geweest in boerengezinnen, lang voordat er een eerste vermelding van kwam in kookboeken. Uien en kleine, dikschillige komkommertjes waren basisvoedsel, net als schapenkaas en ingemaakte olijven. Olijfolie echter werd doorgaans verkocht; die was geld waard.

Choriatikisalades zijn vaak een beetje grof, woeste brokken groen en rood, de feta ongesneden. Lekker. Maar die van mij is lekkerder.

 

 

 

Griekse salade met linzen

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

 

300 g linzen (blik)

6 eetlepels olijfolie + een scheut

6 eetlepels wijnazijn

1/2 komkommer

stuk of 12 kerstomaatjes

1 rode ui

handvol rucola

handje zwarte Griekse olijven

200 g feta

1 flinke eetlepel gedroogde oregano

 

 

Spoel de linzen af in een zeef en laat goed uitlekken. Maak aan met de helft van de olie en de azijn, plus zout en schep om.

Snijd de tomaatjes in kwarten, de komkommer met schil in vergelijkbaar kleine stukjes en de ui in zeer dunne halve plakjes. Meng aan met de resterende olie en azijn, en ook wat zout natuurlijk. Meng en schep er dan de rucola doorheen. Meng kort en luchtig.

Doe de linzen over een schaal en verdeel er de andere groenten en de olijven over. Verkruimel de feta en leg die er in een gulle streep bovenop. Bestrooi met oregano en giet nog een goede straal olijfolie over alles. Brood erbij? Mag. Hoeft niet.

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.