Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kabeljauw met paprika-dragonsaus

 

 

Saus, wat hebben we daar toch mee? Waarom was het saus maken vroeger het hoogst bereikbare in het koksvak? Waarom is ketchup populair? Waarom verkopen zakjesvullers zoveel van hun sauspoedertjes?

Het is mondvermaak, lezers. Vochtig, nat, lubrificerend, sensueel op een walgelijk nette manier. Saus is tongzoenen met jezelf, druipende culiseks zonder dat pastoor of dominee er iets van zeggen. Hoewel, asceten door de eeuwen heen, van Grieken en Romeinen tot hologige christenpredikers en imams hebben afgegeven op het decadente karakter ervan.

Als we braver blijven mogen we vaststellen dat saus een speekselvervanger is, maar dan eentje vol van smaak, van zout en zoet en zuur of misschien wel bitter. Saus maakt soepel wat stroef is, zorgt voor contrasten, tilt suffe smaken naar kietelende niveaus. Maar saus maken vinden veel mensen moeilijk. Vandaar die poeders. Terwijl in deze door staafmixers gezegende tijd de ooit zo moeilijke, uurvretende handelingen zijn gereduceerd tot bijna niets. Waar ooit koksmaatjes en keukenmeiden middagen spullen stonden te vijzelen, gillen de door elektra bewogen mesjes nu in seconden ingrediënten tot saus.

Maken wij dan een paprikasaus met dragon. Eerst fabriekte ik hem bij kwartels, later bij kabeljauw. En beide keren werkte het als een zonnetje. Weet u, misschien past hij bij nóg wel meer dingen! Je maakt wat mee hoor, in de keuken.

 

 

 

Paprika-dragonsaus bij kabeljauw

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1 uitje, gesnipperd

1 teen knoflook, gehakt

3 rode paprika’s, in stukjes

6 eetlepels olijfolie

75 ml witte wijn

1 afgestreken theelepel suiker

1 eetlepel gehakte dragonblaadjes (of 2 theel. gedroogde)

4 x 150 g kabeljauwfilet van de rug

 

 

Zout de stukken vis goed; hij is bijna altijd te flauw. Laat minstens een kwartier staan.

Doe ui, knoflook, paprika’s in een braadpan met 3 eetlepels olijfolie. Voeg de wijn, de suiker en wat zout toe, sluit het deksel en laat zachtjes smoren tot alles zacht is, in circa 20 minuten. Roer tussentijds eens een keer om. Doe alles in een mengbeker en pureer met de staafmixer. Voeg precies genoeg water toe om het sauzig te maken. Giet terug in de pan of, beter, wrijf de saus door een zeef. Voeg de dragon toe en breng op smaak met misschien nog wat zout en zwarte of chilipeper.

Bak de kabeljauw in weer wat olijfolie op niet te hoog vuur net aan gaar in zo’n 5 minuten; draai maar één keer om. Serveer met de saus en een gekookt aardappeltje.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.