Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met room en linzen

Je zou het een luxeprobleem kunnen noemen: een schattig vakwerkhuis huren in een snoeperig mooi Normandisch winterlandschap en dan merken dat de zuinigheid van de eigenaar bij de recente verbouwing leidde tot het inzetten van enkelvoudig glas in de vensters.
Kortom, het is hier koud. De elektrische wandkacheltjes doen wat ze kunnen, net als wij bij het verstoken van grote blokken in de schouw, maar het blijft huiveren. ‘Uitzonderlijk!’ beaamde de eigenaresse bij het afleveren van de tweede kuub hout in anderhalve dag, maar ze straalde erbij. Blij met het verbreken van de Normandische sleur van wind en regen misschien.

Vanmiddag bezochten we de tapisserie van Bayeux, het zeventig meter lange borduursel uit de elfde eeuw dat als een stripverhaal het verhaal vertelt van de verovering van Engeland door de Normandische hertog Willem de Bastaard, die nadien de Veroveraar werd genoemd. Er kwam ook een eetscène in voor. Tegenwoordig is dit het land van de room, van de appels, van de boter, kaas en calvados. En met een beetje goede wil was het toen al net zo. Op de calvados moest nog een paar eeuwen worden gewacht, aangezien de kunst van het distilleren nog alleen bij Arabieren bekend was, maar het maken van het basismateriaal, de cider, was al in de zesde eeuw uit Noord-Spanje overgekomen.
Kip met cider, appels en room, poulet Vallée d’Auge, had ik een jaar geleden al in deze rubriek. Gister maakte ik een hart- en lijfverwarmde variant op dat recept. Stevig, maar een aanrader voor koude avonden, met of zonder vuurwerk.
Laat de linzen goed uitlekken in een zeef. Bak de kip aan in een klont boter. Voeg de calvados, rode peper, tijm, linzen, room en zout toe, sluit de pan en smoor heel zachtjes gaar in een half uur. Fruit ondertussen de uien in een klont boter onder een deksel op laag vuur eerst zacht in 10 minuten, haal het deksel weg en bak af en toe omscheppend bruin op wat hoger vuur. Voeg zout toe. Leg de kip op een schaal, giet de saus erover en bekroon met de uien.

Kip met linzen en room
Voor 4 personen:

1 halfliterblik linzen
4 kippenbouten
2 gulle eetlepels roomboter
3 eetlepels calvados
snuf rode peper naar smaak
1 tak tijm
1 dl crème fraîche
1 dl slagroom
3 uien, in dunne plakken

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.