Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met witlof – Volkskeuken van 10 januari

Pappen en nathouden. Dat is de houding van Nederlandse organisaties als het om voeding gaat, om dierenwelzijn, om gezondheid. Als goed niet lukt, noemen we minder slecht gewoon maar goed. Zo ging de Jaarprijs van het Voedingscentrum naar patat, en zo komt het logo van de Dierenbescherming op de ‘boerenkip’ die later dit jaar in de schappen van AH, Jumbo, Coöp en Jan Linders ligt, een kip die op geen enkele wijze beantwoordt aan het beeld dat dat woord oproept.

Albert Heijn verkocht lang de prachtige kippen uit Loué, Frankrijk. Die hebben een Label Rouge, wat betekent dat ze goed voer krijgen, buiten mogen lopen, en geslacht worden na minimaal 80 dagen. Ze zijn daarmee een poulet fermier, een boerenkip dus. In Frankrijk is die term beschermd, bij ons uiteraard niet. En dus mag een kip die twee weken langer leeft dan de gewone, anonieme plofkip bij ons ‘boerenkip’ genoemd worden. Zo’n dag of 55 duurt zijn leven, tegen 41 voor zijn volkse neef. Jawel, hij krijgt ietsje meer ruimte, mag als hij dat wil even buiten gluren op een overdekt (vogelgriep) uitloopje dat een vijfde van de oppervlakte van de binnenschuur moet zijn. Maar om zo’n beest nou maar meteen boerenkip te noemen, nee. En waarom dit initiatief? Omdat de biologische kip zo verschrikkelijk duur is, volgens Niels Dorland van de Dierenbescherming. Gefeliciteerd. Moet zo’n organisatie op mijn portemonnee passen?

Net terug uit België vind ik het tijd om kip met witloof te eten. Zo heet dat daar. Verhit de boter in een braadpan en bruin er de kipbouten in op niet te hoog vuur. Voeg de lof en de fond toe, plus het verkruimelde bouillonblokje of wat zout, en sluit de pan. Laat 15 minuten garen, haal dan het deksel weg en laat nog 15 minuten prutten om het teveel aan vocht te laten verdampen. Roer de mosterd los in de room en voeg toe. Laat even indikken tot een aangenaam sauzige dikte en serveer. Erbij zou ik gekookte aardappeltjes geven die na het koken even omgeschud zijn met boter en gehakte platte peterselie. En dan een kloeke Chardonnay erbij om te klinken op de Dierenbescherming en het Hollandse kwaliteitsbesef.

[naschrift: Daags na de publicatie las ik op http://voeding.web-log.nl dat de boerenkip die geen boerenkip isook geen boerenkip , zal gaan heten. De naam wordt gewijzigd in ‘Volwaard’. Dat is dermate nietszeggend dat ik durf te wedden dat het over een jaar uit de schappen verdwenen is. Mooi. Laten ze maar iets neerleggen dat de naam boerenkip wel waard is; er bestaat genoeg.]

Kip met witloof en mosterd voor 4:

1 dikke eetlepel boter

4 bouten van een fatsoenlijke kip, biologisch

3 struikjes witlof, fijngesneden

1 dl kippenfond

1 paddestoelenbouillonblokje

1 lepel mosterd

1/8 l slagroom

1 kg vastkokende aardappels of krieltjes

boter

handvol platte peterselie, gehakt

1 fles Chardonnay

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.