Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept konijn met honing

Ach ja, het is hem werkelijk, met dat dikke haar en die brede kikkersmile en die stralende ogen en die ketting om zijn nek: Thierry de Slingeraar, Thierry la Fronde, de zwart-witte Franse verzetsheld uit de Honderdjarige Oorlog. De eerste dertien afleveringen van de tv-serie uit de jaren zestig zijn op dvd uitgebracht en ik heb er kwijlend van sentiment naar gekeken. Weet u nog die muziek? Nou, die gaat toch net een beetje anders dan ik me herinnerde. Sneller. De serie niet hoor. Aflevering één begint met een te lezen stuk tekst, over de historische setting. Oeverloos. Maar Franse kinderen van toen en nu zijn stukken gedisciplineerder dan Hollandse.

In Sologne speelt het verhaal zich af. Toen ik als kind voor de buis zat, had ik geen idee waar of wat dat was. Nu wel. Een vochtig gebied ten zuiden van Orléans, een aaneenschakeling van vennen en meren, waar eeuwen na Thierry de zusters Tatin hun appeltaart uitgevonden zouden hebben. Het barst er van het wild, hazen, konijnen, eenden, fazanten. Daarom een echt Solognees recept voor wild konijn met room en honing, ook al at men in de veertiende eeuw nauwelijks konijn, en zijn ze vandaag de dag ook maar matig verkrijgbaar. Wie zich niet in bochten wil wringen neemt tam konijn, lijders aan het flappiesyndroom wijken uit naar kip, ook al smaken beide substituten anders.

Verhit de boter en olie in een braadpan en bak er de groenten even in aan. Voeg na een minuut of drie de stukken konijn toe en bak een minuut mee. Schenk dan de wijn in de pan, doe er de kruiden en zout bij en sluit het deksel. Laat op een laag pitje een half tot een heel uur sudderen. Haal dan het konijn uit de pan, verwijder de kruiden en pureer het stoofvocht met de staafmixer. Laat zonder deksel op hoog vuur tot minder dan de helft inkoken. Roer eerst 1 eetlepel honing door de room en voeg bij de saus. Breng op smaak met zout en peper en misschien nog wat honing en leg het konijn in de saus voor het serveren.

Konijn met honing

Voor 4 personen:

1 eetlepel boter

1 scheutje olie

2 worteltjes, in stukjes

1 ui, gehakt

1 teen knoflook, geplet

4 mooie stukken wild konijn (of tam, of kippenbouten, geen filet!)

2 dl droge witte wijn

1 blad laurier

beetje tijm

1 à 2 eetlepels vloeibare honing

1/8 l crème fraîche

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.