HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept parelhoen met dragon

Mijn neef is dood. Een aangetrouwde neef weliswaar, en hij was ook nog eens zeventien jaar ouder, maar hij is wel dood en ik mis hem. In mijn prille culinaire jaren was ik samen met hem en mijn nicht plus hun kleine kotertjes op vakantie, in Frankrijk natuurlijk, waar hij en ik elkaar bleken te vinden als het op eten en drinken aankwam. Zijn spontane inval om bij de ochtendkoffie in Uzes cognac te bestellen vond ik met mijn twintig jaren onvergetelijk stoer en mannelijk. Het luchtig door de dag drijven langs een alcoholisch spoor was voor mij toen een teken van volwassenheid.
Hét gastronomische wapenfeit van neef Peter en mijzelf was het verzinnen van een nieuw gerecht. Zomaar, pardoes, op de camping van Saint-Quentin-la-Poterie, hoewel het ook onderweg ontstaan kan zijn, bij de ochtendwandeling langs de cipressenlaan richting koffie in het café. We begonnen met de gedachte aan een kipje, dat opeens een parelhoen werd. Toen viel het woord dragon.

En omdat we in de Midi waren, mocht knoflook niet ontbreken. Nou, dat werd het. Kunst, zult u zeggen, kip met dragon, dat is zo oud als de weg naar Parijs. Ja, nee, ons parelhoentje werd anders. Omdat we alleen gedroogde dragon konden krijgen, ontstond er een zoete, hooiachtige geur. Vreselijk lekker.

Bestrooi de kip gul met zout en peper en laat een kwartier staan. Neem dan een braadpan waar de stukken kip naast elkaar in passen. Verhit een scheutje olijfolie, droog de kip af en braad hem aan op niet te hoog vuur. Bak de knoflook even mee. Giet dan een eetlepel of twee witte wijn in de pan en zet het deksel op een kier. Zet het vuur heel laag. Braad en voeg elke vijf minuten een miniminidrupje wijn toe. Draai de stukken kip af en toe om. Reken op een half uurtje braadtijd; wat langer is ook goed. In die tijd glaceert de kip een beetje, omdat de wijn met het vet een soort stroopje vormt. Maar het werkt niet als het deksel te dicht staat of als je te veel wijn ineens gebruikt. Strooi tien minuten voor het einde de dragon over de kip.

Parelhoen met dragon

Voor 4 personen:

1 parelhoen of kip, in 8 of 10 stukken

scheutje olijfolie

8 tenen knoflook, ongepeld en licht gekneusd

scheutje witte wijn

1 eetlepel gedroogde dragon

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.