HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept penne met gehakt, aubergine en verse munt

Een muur eruit, twee kelders uitgeruimd, een werkplaats ingericht, een wc gerepareerd, warm water voor de douche aan de praat gekregen, een schuur leeg gemaakt, tweehonderd lege wijnflessen naar de glasbak gebracht en twee vrachtwagenladingen vol ongewenst oud meubilair naar het grofvuil; er is vreselijk veel gebeurd in onze eerste week in het vers gekochte huis in de Bourgogne. Maar om nou te zeggen dat ik daar een zware hand in had, nee. Ik bood slechts logistieke en culinaire ondersteuning. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en die van mij liggen niet op het terrein van het klussen. Nou ja, als dat anders was geweest hadden Flip en Jack en Ariette en Ingrid bepaald slechter te eten gekregen. En de verbazingwekkend hoge productiviteit was vast lager geweest. Dus ga ik supermarché in, supermarché uit, bezoek markten en bouw namens Nederland aan de bilaterale gastronomische betrekkingen met de slagerin (jazeker, een vrouwtjesslager) in Ancy.

Om daarna driftig aan het koken te slaan in een geïmproviseerde keuken; bouwer Gouic is aan het werk in de echte. Snijden op een wrakke tafel is onhandig en de oude oven produceert volgens de oventhermometer op stand 3 al een temperatuur van 300 graden, maar alles went.

Ik zit in de schuur, kijk door de grote open deuren naar de vallende regen en bedenk wat we morgen gaan eten. De boeuf bourguignon hebben we al gehad, net als de slakken en de jambon persillé. Mijn Thaise curry met eendenborst had veel succes, net als het varkensgebraad met roomsaus. En de salade met linzen en gésiers, gekonfijte eendenmaagjes. De pasta met aubergine, gehakt en verse munt was natuurlijk minder Frans, maar niet minder lekker: snijd de aubergines in blokjes van een cm of 3. Doe ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en hussel goed om met je handen. Laat een half uurtje staan.

Fruit de ui en de knoflook in een gulle scheut olie tot de knoflook begint te kleuren. Knijp de aubergine een beetje uit en voeg toe. Bak al omscheppend een minuut of 5, tot de aubergine kleurt en zacht begint te worden. Doe het gehakt erbij en bak het los en rul. Voeg dan de tomaat, chilipeper en suiker toe, sluit de pan en laat heel zachtjes nog 10-15 minuten garen.

Kook in die tijd de pasta in ruim water met zout. Giet af en bewaar wat kookwater. Meng met de saus en de munt en gebruik kookwater om het smeuïg te houden. Serveer met de kaas.

Penne met aubergine, gehakt en munt

Voor 4 personen:

2 aubergines

1 ui, in flinters

2 tenen knoflook, gehakt

olijfolie

300 gram lams- of rundergehakt

3 gepelde tomaten (blik), stukgedrukt

1 gedroogd chilipepertje, gehakt

1 theelepeltje suiker

400-500 gram penne of andere korte pasta

10-15 blaadjes munt, in stukjes

50 gram harde pecorino of parmigiano

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.