HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pittige spinazie met linzen

De edele sport van het culinaire zelfkastijden blijkt oud. Veel ouder dan men eerder dacht. Vierduizend jaar voor Christus gebruikte men al chilipepers in Zuid-Amerika, meldt Harold McGee op zijn site news.curiouscook.com. Nog zelfs voor men in wat nu Bolivia heet met pottenbakken begon blakerde men de keel met de rode pepertjes van de Capsicum chacoense. En al rap begon men erin te handelen, want die vondsten van zesduizend jaar geleden zijn gedaan in Ecuador, een gebied waar de veredeling van de plant niet plaats gehad kan hebben.

Zo maar puur een vlammend pepertje opknagen tussen de wortels, blaadjes, slakken en vruchten door die een jager/verzamelaar gebruikelijk eet, lijkt onwaarschijnlijk. Het kan haast niet anders of het hangt samen met de opkomst van het verbouwen van voedsel als aardappels en maïs. Die leveren eentonige smaken op die wel een pittigheidje kunnen gebruiken.

Wat mij lang verbaasd heeft is dat een plant vruchten maakt – want dat zijn het – die een scherpe stof bevatten die het eten ervan ontmoedigt. Planten beschermen doorgaans hun stengels, bladeren en andere ‘gewone’ delen met stekels, giffen en dat soort zaken. Maar de vruchten zijn juist bedoeld om op te eten, zodat de zaden via het spijsverteringskanaal van beesten over een grote oppervlakte verspreid worden. Waarom dan dat fruit oneetbaar gemaakt? Nou, daar is een antwoord op. Vogels zijn ongevoelig voor de capsaïcine, de scherpe stof. Zij eten de pepers in hun geheel en laten de kwetsbare zaadjes intact. Knaagdieren zouden die tussen hun tanden vermalen, maar ja, dat laten ze wel uit hun hersentjes; juist in de zaadjes en de zaadlijsten schuilt het vuur.

Het recept van vandaag komt niet uit Amerika, maar van Sri-Lanka: spinazie met linzen en kokosmelk. Ik maakte het en werd er helemaal verliefd op. Natuurlijk hoort het met een of andere verse tropische bladgroente en rauwe linzen te worden gemaakt. Maar sommige conserven zijn nu eenmaal uitstekend.

Fruit de uien glazig in een scheutje olie. Voeg de spinazie, kurkuma, garnalen, santen en Spaanse peper toe en laat zachtjes stoven tot de spinazie ontdooid is, plus nog 5 minuten. Voeg dan de linzen met hun vocht toe en warm goed door. Breng op smaak met zout.

Sri-Lankaanse spinazie met linzen voor 4:

2 uien, grof gesnipperd

olie

1 400 ml-blik linzen

1 theelepel kurkuma (geelwortel)

2 theelepels gedroogde garnaaltjes of 1 theelepel trassi

1 groene Spaanse peper, met zaad en al gehakt

50 gram santen (kokosmelk) van een blok

1 pak van 450 gram diepgevroren bladspinazie

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

3 reacties op “Recept pittige spinazie met linzen

  1. Hallo,
    ik vroeg mij af of u misschien een alternatief weet voor santen? Ik ben namelijk helaas allergisch voor alle noten, dus ook kokos. Het lijkt mij verder wel erg lekker!
    Alvast bedankt!
    Groeten, Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.