Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept rog met bruine boter

Pocheren, wie doet het nog? Wie kent het nog is misschien de betere vraag. Ja, we hebben er allemaal wel over gehoord, ‘een gepocheerd ei’, maar het is geen techniek die we algemeen gebruiken in onze keukentjes. Jammer. In de professionele keukens gebeurt het nog wel, maar ook veel te weinig. Alleen slagers doen het standaard met hun worsten en andere vleeswaren, maar die noemen het broeien. De ‘gekookte worst’ is niet gekookt maar gebroeid bij een graad of 80. Echt pocheren gebeurt bij iets van 90 graden. Ongeveer. Als het water, het vocht maar niet kookt.

Volkskokcollega Huibers had onlangs een recept in de Volkskrant met gebakken rogvleugel. Lekker. Daarmee volgde hij de restauranttrend: als je daar rog op het menu ziet, is hij altijd gebakken. Maar ik pleit voor pocheren. De klassieke rog met bruine boter en kappertjes, een Franse bereiding, is immer gepocheerd en heeft daardoor een smeltende, wolkend zachte textuur; de lange vezels van rog worden bij iets te ver bakken droog en taai. Sowieso is heel veel vis gepocheerd superieur. Alleen het proces vinden we tegenwoordig minder stoer. Iets in heet water laten glijden, hm. Niks met laaiend vuur en sissend vet, maar stilte en afwachten. En het riekt ook nog, daar helpt geen lieve moeder aan. Beetje 19e-eeuws, bedachtzaam. Ouderwets. Maar de smaak daarna jongens, daarna!

We eten rog met bruine boter, die gebruinde roomboter die in het Frans beurre noisette wordt genoemd en waarvan sommige slecht geïnformeerden denken dat er hazelnoten doorheen zitten. Nee. Wel kappertjes, desgewenst. We eten er nog iets hopeloos ouderwets bij: gekookte aardappels.

 

Rog met bruine boter en kappertjes

Hoofdgerecht voor 2

 

2 stukken rogvleugel van circa 200 g

100 g boter

2 eetlepels kappertjes

Scheutje witte wijnazijn en nog wat

 

Breng een ruimte pan water aan de kook met 10 gram zout per liter en een scheutje azijn. Laat de stukken rog erin gijden en houd het vuur 4 minuten op het allerkleinste pitje. Draai daarna uit en laat nog 4 minuten staan.

Verhit onderwijl de boter rustig. Laat uitbruisen en wacht tot hij iets begint te kleuren en te geuren. Doe er dan 2 eetlepels azijn bij en evenveel water. Laat weer bruisen en draai het vuur uit. Roer er de uitgelekte kappertjes door en misschien een snufje zout.

Laat de rog even uitlekken en leg op warme borden. Lepel er wat bruine boter over. Eet met gekookte aardappels.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept rog met bruine boter

  1. Beste Onno,
    Heb dit recept gemaakt voor de Kookclub. Alleen de helft van de kappertjes gefrituurd en als “zout” op het laatst over het gerecht gestrooid, ipv aardappel had ik courgette-spaghetti. Een culinair succes, waarvoor dank,
    Harry Reijnders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.