HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tournedos met paddestoelen en geheime saus

Ze hebben nogal op me ingepraat. Kom nou kijken, dat is leuk! En dus ga ik maar eens, zaterdag de 27ste. Ik ben per slot van rekening nog nooit naar een wijnveiling geweest. Maar leuk? Wijnveilingen waren toch partijen waar foute mensen foute wijn kochten om die nooit op te drinken maar weg te leggen en over een paar jaar met idiote winsten aan andere foute mensen door te verkopen?

Nee, zegt Milan Veldt van www.winefields.nl. Zijn jonge bedrijf veilt drinkwijnen aan mensen die drinken. Kisten en dozen Rhônewijn, Sancerre, Languedoc, Rioja en Chianti Classico, maar dan wel het betere spul. Dat komt vaak van wijndrinkers die erachter kwamen dat ze meer hadden gekocht dan ze drinken kunnen. Veel winst zullen ze er niet op maken, als ik de prijzen in de catalogus zie, maar ongedronken flessen in een kelder leveren helemaal niks op. Het is bijna een ruilbeurs. In plaats van treintjes of bierviltjes of melkpakafsluiters gaat het om wijn.

Wat drink je bij een fantastische fles rode wijn? Die vraag krijg ik vaak. Heel simpel: een biefstuk. Een biefstuk met een simpele saus, waarin iets aards zit, een vaag randje zoet en wat stiekeme ingrediënten die je niet moet verklappen.

Zet de oven aan op 180 graden. Bak de tournedos op hoog vuur aan in 1 eetlepel boter en de olie tot ze goed kleuren. Haal uit de pan en zout ze. Bak in het achtergebleven vet de sjalot 1 minuut op lager vuur. Voeg de champignons toe en bak 5 minuten. Schep de champignons uit de pan en zout ze.

Giet de port in de pan en laat op flink vuur bruisen. Doe er de fond, vissaus en tijm bij, kook weer iets in. Voeg dan de paté toe, laat smelten en roer glad.

Leg de tournedos in een ovenschaaltje en zet 7 minuten in de oven (voor medium). Haal uit de oven en laat 3 minuten onafgedekt rusten voor het serveren. Klop van het vuur af de resterende boter door de saus en breng die op smaak met zout en peper. Doe er de champignons bij.

Tournedos met champignons en geheime saus

Voor 4 personen:

4 mooie tournedos van 150 gram

3 eetlepels boter

2 eetlepels olie

1 sjalot, fijngesnipperd

250 gram kastanjechampignons, in stukjes

4 eetlepels (liefst oude) tawny port

1 dl runderfond

2 eetlepels Thaise vissaus

beetje tijm

1 gulle eetlepel roompaté

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.

Eén reactie op “Recept tournedos met paddestoelen en geheime saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.