HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept zelfgemaakte Italiaanse worst

Braadworst. Nederlandse braadworst. Vindt u er wat aan? Ik niet. Eetbaar hoor, maar niet echt heel lekker, zoals saucisse de Toulouse of saucisse de Montbard of salsiccia of lucanica. Nederlandse braadworst smaakt altijd zo hatsekidee, begrijpt u wel, naar foute toevoegsels en smaakversterkers, naar het liefdeloos draaien van opruimvlees in opruimdarm. Maar sinds kort ziet mijn culinaire wereld er een stuk beter uit, wat zeg ik, hij straalt mij toe! Dankzij mijn slager. U weet, als oprechte carnivoor is het belangrijk een goede slager te vinden en daar iets moois mee op te bouwen. Ik heb geluk, want de broers Slagt – what’s in a name – in Koog aan de Zaan zijn alles wat je van een slager verwacht. Cees snijdt voor mij de schitterendste biefstukken en René maakt worst. Met overgave. Zo kwamen René en ik onlangs te spreken over worst en kruiding en voor ik het wist had ik een aanbieding om de oren om zelf mijn smaakgevers af te geven waarmee dan worst zou worden gemaakt.

De beste worst ooit, dat werd het, worst die blij maakt en bradend het huis vult met fantastische geuren, om maar te zwijgen van het Grote Genot dat de etertjes gevoelen als hij de monden binnengaat. Wat erdoor ging? Venkelzaad, zoals in elke fatsoenlijke Italiaanse salsiccia, met wat allspice (mag ook vierkruidenpoeder zijn), wat grof gemalen peper, en 22 gram keukenzout per kilo worstevlees, ‘deeg’. Het was natuurlijk puur, gezond varkensvlees en er mocht zeker wat vet bij, en ik wou het nogal grof gedraaid hebben. Ah, nog even over dat venkelzaad. Dat vind je niet bij de kruiden en specerijen in de supermarkt. Maar wel bij de kruidenthee, als builtjes, om thee van te trekken die moeders drinken als ze borstvoeding geven, zodat hun baby minder darmkrampjes krijgt. Gewoon de theezakjes openknippen en het zaad in het kleine molentje van de staafmixer malen.

Van de worsten welde ik er een stel een kwartier in niet-kokend water en grilde ze op de grilplaat; de rest ging de vriezer in. Een smaakdeposito, mooi in deze moeilijke tijden, zelfs zonder rente.

Zelfgemaakte Italiaanse venkelworst

per kg vlees:

10 gram venkelzaad

1 volle theelepel piment (=allspice)

1 volle theelepel grof gemalen zwarte peper

15 gram keukenzout

nodig:

1 enthousiaste slager

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

7 reacties op “Recept zelfgemaakte Italiaanse worst

  1. Beste Onno,
    Ik heb een paar dagen geleden je recept uitgevoerd. De worst was erg lekker maar voor mijn smaak veel te zout.
    Voor de volgende batch die ik maak halveer ik de hoeveelheid zout.
    Dank voor dit recept.

    1. Je hebt gelijk, het is erg veel zout. Overigens is dat wat de Italianen doen, maar ik ga het desalniettemin verlagen naar 15 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.