NagerechtenVolkskeuken recepten

Semifreddo met citroen

Ik kook me suf, deze dagen. Koog aan de Zaan is niet aangesloten op het grootsteedse bezorgnetwerk, ergo supporten van gemangelde horeca zit er niet in. Gasten hebben we uiteraard ook niet en zo ben ik dagelijks bezig met een ragfijn culinair spel om de tweepersoonsgastronomie in de Zaanstreek naar nieuwe, ijle hoogten te verheffen. Gisteren bakte ik zelfgemarineerde speklapjes, knipte ze in stukjes en serveerde ze met wat hoisinsaus om te dippen bij rijst en met kokosmelk en gember gesmoorde wortel. Maar ik was te lui om een foto te maken, zodat u naar het recept kunt fluiten – voor deze rubriek is een kiek vereist, voor de internetsite van de Volkskrant.

Mijn aloude daube d’aubergines, een Provençaalse stoof van aubergines en nog wat, kwam op tafel, voorts een poezelig voorhapje van gerookte makreel (van Fish Tales, bijzonder goed!) met gemarineerde linzen, een Catalaanse sudderpot met amandelsaus, gegrilde plakken knolselderij met verse pesto, kortom voorlopig kan ik u voorzien van receptuur. Want ja, dit fotografeerde ik allemaal wel.

Een toetje doen, vandaag? Dat krijgt u van mij zelden, omdat ik zelf ook maar zelden zoete zaken maak. Semifreddo betekent ‘half koud’, maar meestal gaat het toch om een bevroren dessert. Deze met citroen echter blijft iets vloeibaar.

 

Semifreddo met citroen

Toetje voor 4 personen

 

2 biologische citroenen

3 eieren

100 g mascarpone

75 g poedersuiker

25 g kristalsuiker

 

Snijd van de een citroen 4 mooie, dunne plakken. Leg ze tussen een paar laagjes keukenpapier en zet er iets zwaars op, laat 15 minuten staan.

Splits de eieren en zorg dat er geen spoortje eigeel bij de witten terecht komt. Doe 3 druppels citroensap bij de witten en klop die zo stijf als maar gaat, ga lekker een tijd door.

Roer de mascarpone los en glad met de eidooiers en de poedersuiker. Rasp er met de citrusrasp heel dun flink citroenschil bij. Snijd de citroen door en knijp 4 à 5 eetlepels sap bij het mengsel; roer weer glad.

Spatel het eiwitschuim door het mascarponemengsel. Verdeel over 4 coupes of schaaltjes en zet een paar uur in de koelkast.

Neem een koekenpannetje waarin de plakken citroen precies passen. Strooi er suiker in en leg de plakken erop. Bak eventjes tot de suiker smelt. Wentel de plakken in de suiker. Draai het vuur uit, laat afkoelen en zet het pannetje in de koelkast.

Leg voor serveren op elke coupe een plak citroen.

 

De najaarscursus culinair/wijnschrijven is volgeboekt, maar op 8 februari 2021 start een nieuwe. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Semifreddo met citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.