GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept Spaans stamppotje met chorizo

Overbodig, ergerlijk of vermakelijk? Ik kreeg een boekje over etiquette opgestuurd, ‘Hoe Eet Ik Een Kreeft’ (uitgeverij Tiem, 12,50). Het gaat om een vertaling van de ‘Butler’s Guide to Table Manners’ van Nicholas Clayton. Butler, ja precies. Een fraai vormgegeven paperbackje, daar niet van. Maar ik kan niet kiezen of ik mijn oprijzende nekhaartjes serieus moet nemen of hartelijk om het boek moet lachen. Het gaat mank om een paar redenen. Allereerst is het te Brits. Bij asperges bijvoorbeeld wordt ervan uitgegaan dat die groen zijn. Hoewel… ‘er bestaat een dikkere, witte variant die in Europa wordt verbouwd, soms tussen de rijen hopplanten in Beieren.’ Aha.

Wijnadviezen zijn archaïsch en dus Frans: drink bij kreeft Chablis of Muscadet. En er staat nonsens in, zoals over slakken die vaak zand zouden bevatten; ‘pas op uw gebit’! Bovenal echter is het boek pedant. Bedoeld als ‘leuk persoonlijk’ slaat het zelfs door naar gênant, vooral als Clayton over de uit de wc-pot opstijgende geur van asperge-urine verhaalt, of je ‘veel geluk ermee’ toewenst als je met stokjes wilt eten, want ‘persoonlijk kan ik niet met eetstokjes omgaan.’ Na lezing weten we dat hij niet van slakken houdt, dat hij David Niven de hand mocht schudden, en dat hij bij oesters een glas Guinness prefereert. Nah, und?

Heel erg handig om te weten dat de Britse etiquette veronderstelt dat je in het buitenland (waar is dat?) de ober nooit in zijn eigen taal moet aanspreken, ‘tenzij u die vloeiend spreekt’. Dus daar komt het door! Ook zeer fraai: doperwtjes moet je of door ander eten heenprakken, of ze op de bolle kant van de vork wurmen. De tanden van de vork moeten sowieso altijd naar beneden wijzen. Bij ons in 1948 afgeschaft, maar niet achter Het Kanaal, blijkbaar.

Overbodig, ergerlijk of vermakelijk? Alledrie tegelijk. Laten we maar gaan eten. Gisteren een Spaansig aardappelstamppotje gemaakt. Bij braadworst – ander varkensvlees mag ook. Kook de aardappels gaar met zout. Fruit de uien met de knoflook in veel olijfolie – Spaans! – goudgeel of iets verder. Bak halverwege de chorizo mee. Voeg de tomaat en aardappel toe en druk stuk. Bak op hoog vuur, zodat er nog wat meer bruin komt. Wie wil, kruid met tijm of iets anders.

Eten met je vork ondersteboven, dat spreekt.

Spaans stamppotje

Voor 4 personen

1 kg aardappels, met schil, in stukken

1 flinke ui, grof gesneden

2, 3, 5 tenen knoflook, grof gesneden

1 dl olijfolie

10 cm chorizo, in kleine blokjes

3 smaaktomaten, in kwarten

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.