Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept tagliatelle met kikkererwten en paddestoelen – Bonenestafette

Bonen bij het ontbijt, bij de lunch, bij het diner. Idiotie? Nee, een ‘persoonlijke uitdaging’. Ja, het is allemaal wat ingewikkeld: ik ben gek op erwten, bonen, linzen en de rest, daarom werd ik lid van de Bruinebonenbende, en toen kwam er via de Stichting Urgenda een ragfijn plan om de bonen- en erwteneterij te promoten: de Bonenestafette, die afgelopen zondag van start ging met het Grote Bonendiner. Peulvruchten zijn namelijk vreselijk gezond en duurzaam. Ze kunnen vlees vrijwel vervangen maar doen godzijdank geen poging erop te lijken. In die Bonenestafette, nog tot 11 november, doet iedere dag iemand anders lekkere dingen met bonen. Heel goed. Fijn. Uitstekend.

Waarop ik zondag bij het toetje à l’improviste werd gebombardeerd tot opener van de flatulentenmaand: gister en eergister diende ik mij voeden met de zaden der vlinderbloemigen en daar kond van doen op twitter, als ik er telkens maar #bonenestafette bij zette.

Maar dat niet alleen. Ik hoorde ook te elfder ure dat ik mij en mijn gezin gedurende de dag met bonen diende te voeden. Hallo, zo leek het wel een dieet. “Welnee,” twitterde bendegenoot Lizet, “het is een poging de veelzijdigheid van de boon te demonstreren. Bak pannekoeken van het meel, of broodjes.”

Ja, dag. Ik heb het veel te druk. En als het een vleesvervanger zou zijn, klopt het ook niet; ik eet niet drie keer per dag vlees. En trouwens, ik eet bonen omdat ik ze lekker vind, niet om wat dan ook te vervangen. Wat dacht u van een onverwacht gerecht als tagliatelle met kikkererwtensaus en cantharellen? Dat serveerde ik zaterdag, nog voordat de bonenestafette begonnen was. Heel belangrijk: koop vast een fles uitstekende olijfolie – peulvruchten worden pas glorieus als er glorieus vet bij komt.

Pureer de kikkererwten en hun vocht met de staafmixer. Was de paddestoelen in lauw water en droog ze grondig met massa’s keukenpapier. Gewoon duwen en zo. Fruit de knoflook met de rozemarijn in een drup van de olie tot de knoflook kleurt. Voeg de kikkererwten toe en wat water: het moet redelijk dun zijn. Voeg zout en peper toe.

Bak de paddestoelen op loeihoog vuur een minuut of 5 in wat olie. Bestrooi met zout. Kook de tagliatelle al dente, bewaar wat kookwater en giet af. Meng met de saus en meer olie en gebruik kookwater om het smeuïg te houden. Bekroon met de zwammetjes.

Tagliatelle met kikkererwten en paddestoelen

Voor 4 personen

1 blik à 400-ml kikkererwten

400 g paddestoelen (ik nam cantharellen en stekelzwammen: pieds de mouton)

1 teen knoflook, geplet

1 tak rozemarijn

genoeg olijfolie extra vergine

350 g tagliatelle

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept tagliatelle met kikkererwten en paddestoelen – Bonenestafette

  1. Wat fijn toch dat de recepten zo lang behouden blijven. Vraagjes wist ik nog van dit thema. Nu gezocht op kikkererwten, wilde eigenlijk kikkererwten met spinazie maken. Toevallig had ik nog verse pasta, gelukkig ook lekker olie. Echt heel lekker dit. Bedankt weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.