HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met kikkererwten en paddestoelen – Bonenestafette

Bonen bij het ontbijt, bij de lunch, bij het diner. Idiotie? Nee, een ‘persoonlijke uitdaging’. Ja, het is allemaal wat ingewikkeld: ik ben gek op erwten, bonen, linzen en de rest, daarom werd ik lid van de Bruinebonenbende, en toen kwam er via de Stichting Urgenda een ragfijn plan om de bonen- en erwteneterij te promoten: de Bonenestafette, die afgelopen zondag van start ging met het Grote Bonendiner. Peulvruchten zijn namelijk vreselijk gezond en duurzaam. Ze kunnen vlees vrijwel vervangen maar doen godzijdank geen poging erop te lijken. In die Bonenestafette, nog tot 11 november, doet iedere dag iemand anders lekkere dingen met bonen. Heel goed. Fijn. Uitstekend.

Waarop ik zondag bij het toetje à l’improviste werd gebombardeerd tot opener van de flatulentenmaand: gister en eergister diende ik mij voeden met de zaden der vlinderbloemigen en daar kond van doen op twitter, als ik er telkens maar #bonenestafette bij zette.

Maar dat niet alleen. Ik hoorde ook te elfder ure dat ik mij en mijn gezin gedurende de dag met bonen diende te voeden. Hallo, zo leek het wel een dieet. “Welnee,” twitterde bendegenoot Lizet, “het is een poging de veelzijdigheid van de boon te demonstreren. Bak pannekoeken van het meel, of broodjes.”

Ja, dag. Ik heb het veel te druk. En als het een vleesvervanger zou zijn, klopt het ook niet; ik eet niet drie keer per dag vlees. En trouwens, ik eet bonen omdat ik ze lekker vind, niet om wat dan ook te vervangen. Wat dacht u van een onverwacht gerecht als tagliatelle met kikkererwtensaus en cantharellen? Dat serveerde ik zaterdag, nog voordat de bonenestafette begonnen was. Heel belangrijk: koop vast een fles uitstekende olijfolie – peulvruchten worden pas glorieus als er glorieus vet bij komt.

Pureer de kikkererwten en hun vocht met de staafmixer. Was de paddestoelen in lauw water en droog ze grondig met massa’s keukenpapier. Gewoon duwen en zo. Fruit de knoflook met de rozemarijn in een drup van de olie tot de knoflook kleurt. Voeg de kikkererwten toe en wat water: het moet redelijk dun zijn. Voeg zout en peper toe.

Bak de paddestoelen op loeihoog vuur een minuut of 5 in wat olie. Bestrooi met zout. Kook de tagliatelle al dente, bewaar wat kookwater en giet af. Meng met de saus en meer olie en gebruik kookwater om het smeuïg te houden. Bekroon met de zwammetjes.

Tagliatelle met kikkererwten en paddestoelen

Voor 4 personen

1 blik à 400-ml kikkererwten

400 g paddestoelen (ik nam cantharellen en stekelzwammen: pieds de mouton)

1 teen knoflook, geplet

1 tak rozemarijn

genoeg olijfolie extra vergine

350 g tagliatelle

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.