Gooi het brood maar de deur uit, en de pasta ook, de rijst, de aardappelen. We gaan oerdissen! In de queeste naar de eeuwige gezondheid is het paleo-voedingspatroon – nooit dieet zeggen, het gaat niet om afvallen – een van de meest belovende opties. En wat is de oerdis? Simpel: het eten dat de mens at voordat hij granen ging telen en beesten houden. Het verbouwen van tarwe en gerst, piepers, rijst en maïs heeft de mens een te eenvoudige bron van calorieën bezorgd. Jagers-verzamelaars moesten flink aan de bak om aan hun voedsel te komen. De overtuiging van voedingswetenschappers als professor Frits Muskiet is dat onze lijven nog altijd zijn aangepast aan dat aan-de-bak-eten, en niet aan de weelde van makkelijk opneembare koolhydraten uit granen.
Van Karine Hoenderdos en Angela Severs, beide diëtist en journalist, verscheen deze week Oergezond met oerdis (€ 12,95, bestellen via oerdis.nl) een praktisch boek met dagmenu’s en recepten, maar tevens met een zeer grondige uitleg over de grondslagen van het voedingspatroon, en het verslag van een onderzoek. En wat ik zo kan waarderen: het is allemaal aangenaam leesbaar, zonder ook maar het minst of geringste zoedeltje wetenschapsjargon. Heel lezersvriendelijk is het hoofdstuk met antwoord op de vragen die je je als zinnig mens stelt. De oerdis komt grofweg uit op het eten van veel groenten, fruit, vlees en vis; zuivel en granen worden vermeden. Hoe organiseer je dat, door de dag heen? Hoe verhoudt zich dat tot duurzaamheid, diervriendelijkheid en al die andere aspecten waar we om moeten denken?
Mijn eigen stokpaard begon wel meteen te bokken door de afwezigheid in het boek van mijn peulvruchtenvrienden. Erwten, linzen, bonen, ik zou me zo voorstellen dat die nog nét door het paleobeugeltje kunnen, aangezien ze wel koolhydraten brengen, maar ook flink eiwit en massa’s voedingsvezel. In ieder geval zijn wij de afgelopen dagen subiet aan de warme pot gegaan, bij de lunch. En zoals het boek voorspelde: het bleek zeer verzadigend. Geen honger om vier, vijf uur. Kortom, doet u allen mee!
Fruit de ui met de chorizo rustig in de olie, 2 minuten. Doe er de kool bij en laat op laag vuur, onder een deksel, 5 minuten garen. Voeg de linzen en kikkererwten toe en warm goed door; breng op smaak met zout en komijn. Daarnaast eten we een slaatje van de rode kool, nog een schep linzen, munt, walnoten, limoensap, honing, sesamolie en wat zout. Maar zeker geen brood!
Chinese kool met chorizo en linzen
Lunchgerecht voor 4 personen
2 rode uien, in grove flinters
8 cm chorizo, in heel kleine blokjes
6 eetlepels olijfolie extra vierge
1 Chinese kool, fijngesneden
250 g linzen uit blik
250 g kikkererwten uit blik
1 theelepel komijnpoeder
Slaatje:
250 g geschaafde rode kool
100 g linzen uit blik
20 blaadjes munt, fijngesneden
50 g gepelde walnoten
8 eetlepels limoensap
1 eetlepel honing
8 eetlepels sesamolie
4 reacties op “Makkelijk recept Chinese kool met linzen en chorizo”
Al je recepten kan ik waarderen maar…. waarom toch die peulvruchten uit blik? Linzen hoef je niet te weken, ze zijn in een half uur gaar. En die kikkererwten uit blik: net te eten maar meer ook niet. Ze zijn eindeloos veel lekkerder als je ze opzet met koud water, aan de kook brengt , 10 minuten laat koken. Daarna een uur laten staan, afgieten en opnieuw koken met vers water. Na ongeveer een uur zijn ze gaar. Proef het verschil!
Mijn recepten met blik: van alle eetbaarheden verdragen peulvruchten het blik het best. De linzen en kikkererwten van Bonduelle vind ik niveau zelfgekookt. Bij bonen gaat het niet meer op. Verder zijn mijn adviezen hier een vorm van Realpolitik. Het staat iedereen vrij om zelf de peulvruchten te bereiden. Het best zou zijn om dat de blikken als alternatief te presenteren en het zelf koken uit te schrijven. Dat kost me echter te veel ruimte; het zou ten koste gaan van de informatie over het Oerisboek.
Dat meen je toch niet? Een lunchgerecht! Met een hele kool en een pond linzen en bonen. En dan nog een salade om de lege plekjes op te vullen!
Wel lekker overigens.
Bonduelle is wel lekker, behalve als je ook het nat wilt benutten (linzen met pasta)
Het is fors, dat geef ik toe. Maar een Chinese kool sukkelt bij verhitting ineen tot een schim van zichzelf. Die 250 gram rodekool voor de salade is juist heel wat.