Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept stoofpotje van kikkererwten met paddestoelen

Negen romaanse kerken en 37 thermale bronnen, tegen een achterdoek van persoonlijk door Bob Ross geschilderde berglandschappen, dat is het Vall de Boí, een hoek van de provincie Lleida in Catalonië. Zeker nu, met de bossen die hun vlammend gele bladeren verliezen in een striptease op de schurende muziek van noordenwind, kan ik me verdrinken in die aanblik, deinende bomenmassa’s tegen de hellingen, soms een fel naar omhoog priemend vingertje van een kerktoren, en daarachter de Pyreneeën met bovenop poedersuiker, waarvan de mensen hier beweren dat het sneeuw is.

Ze doen in deze vallei in romaanse kerken die vol zitten met magnifieke fresco’s. Het grotere deel van de originelen zijn er niet meer; vanwege een dreigende verkoop naar het buitenland zijn ze al in de jaren dertig naar Barcelona overgebracht. Maar juist de kopieën, fris en krakend van kleur als in de 11e en 12e eeuw, doen mij beseffen hoe de mensen er toen tegenaan gekeken moeten hebben, in een tijd dat verf, kleur, een onmetelijke rijkdom vertegenwoordigde.

Die kerken en het landschap zijn al een reis waard. En dan is er nog het kuuroord Caldes de Boí, dat trots in het Guinness Book of Records staat vanwege het grootste aantal thermale bronnen op één plek. Vijf zwembaden zijn er, en twee hotels, die de sfeer hebben van een jachthut. In een ervan kookt sterrenkok Jean Luc Figueras huiveringwekkend lekker. Maar sterrengerechtjes nakoken is iets waar ik al twintig jaar geleden overheen gegroeid ben. Laten we daarom iets gewoners maken, iets stevigs en Catalaans voor door de week: kikkererwten met paddestoelen, cigrons amb bolets.

Was bospaddestoelen snel met koud water en droog ze met heel veel keukenpapier; kweekzwammetjes hoeven alleen schoongeveegd te worden. Bak de peterselie met de knoflook in de olie tot de knoflook goudgeel kleurt. Voeg de paddestoelen toe en bak een minuut of 5. Doe er de kikkererwten en hun vocht bij en warm goed door. Pureer de pijnboompitten met de bouillon en de eidooiers met een staafmixer. Meng dat door de kikkererwten en laat al roerend half stollen tot een saus. Eet er brood bij, of karbonaadjes.

Kikkererwtenpot met paddestoelen

250 gram paddestoelen naar keuze (cantharellen, trompettes, champignons)

handje peterselie

4 tenen knoflook, gehakt

gulle scheut olijfolie

1,5 literblik kikkererwten

15 gram pijnboompitten

2 eidooiers

1 dl bouillon (liefst paddestoel)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

6 reacties op “Recept stoofpotje van kikkererwten met paddestoelen

   1. Zeker,je hebt helemaal gelijk Onno. Foutje bij het typen en niet gecontroleerd voor wegsturen, stom!
    Heb je ook nog een lekker gerecht met eekhoorntjesbrood? Ook erg lekker!!

    1. Die kunnen hier natuurlijk uitstekend in. Porcini zijn lekker met pasta alla boscaiola: geen room erbij, maar alleen een hint van tomaat en wat rozemarijn.

  1. Ervan uitgaande dat je geen zuilengalerijen bedoelt (portici), maar eekhoorntjesbrood (porcini): op de boerenmarkt op zaterdag, op de Noordermarkt aan de rand van de Jordaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.