Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept vis, bloemkool, kappertjes en citroenvinaigrette

Dressings heten ze. Yoghurtdressing, honing-mosterddressing, italianodressing, Franse dressing. Soms zijn ze wit, vaker is het dun snot met gekleurde vlekjes die op mirakelse wijze blijven zweven. Proeven: nooit zomaar fris maar zoetzuur, altijd weer zoetzuur met vooral veel zoet, en dan dat dun glibberige, klam door je mond tastende, kleefkledderige als de kwijlende openmondkus van het altijd jankende tweejarige buurmeisje wier verjaardag je niet kon vermijden.

Zo staat sla-etend Nederland ervoor. Sla uit een zakje met afgekeurd glijmiddel erop als lamlendige poging ‘groenten’ te eten naast de doordeweekse magnetronhap. Maar jongens, dat kan toch beter! Jaren geleden al schokte ik een solitair levende vriend door aan te tonen dat je voor het aanmaken van sla geen fles van Calvé hoefde te kopen. Dat dat lekkerder kon met olie en azijn en zout en mosterd. Vinaigrette heet dat. Ja, ik weet het, het kan nog simpeler op zijn Italiaans/Grieks/Spaans, met olie, azijn en zout alleen, maar nu gaat het om de Franse oplossing. Die past namelijk bij meer dan sla. Bij vlees, bij vis, bij allemaal zomerse zaken die je op kamertemperatuur serveert. Gewoon wat plakken rosbief en dan een niet te scherpe vinaigrette erbij, dat is smullen, of een moot vis met zo’n milde versie met kappertjes, of een schaal met kort gekookte groenten, bloemkool, venkel, met een kruidenvinaigrette. Het hangt natuurlijk allemaal van de verhoudingen af, maar daar ben je zelf bij, proeven, veranderen, scheutje extra, drupje meer, ik bedoel maar, hooguit eindig je met een beetje veel. Verder hangt de smaak af van de kwaliteit van de ingrediënten.

Vis, bloemkool, kappertjes en citroenvinaigrette: boen de citroen onder de warme kraan schoon (hoeft niet bij biologisch) en rasp er heel dun een lepel rasp van. Klop een vinaigrette van olijfolie, azijn, citroensap naar smaak, citroenrasp, mosterd, 2 eetlepels water en zout. Gaat zeer goed met het koffiemelkschuimertje.

Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook ze in goed gezouten water beetgaar in een minuut of 5. Schuimspaan ze in een schaal met gezouten koud water en hevel na 2 minuten over in een vergiet.

Zout de vis grondig. Bak hem zachtjes in een streep olijfolie. Afhankelijk van de dikte is 2-3 minuten per kant zat. Leg op de borden. Verdeel er bloemkool naast en lepel er gul vinaigrette over. Bestrooi met een beetje uitgeknepen kappertjes.

Vis, bloemkool, kappertjes en citroenvinaigrette

Voor 4 personen

1 citroen

8 eetlepels van je beste olijfolie

1 eetlepel wijnazijn

1 volle theelepel mosterd

½ bloemkool

4 moten fatsoenlijke vis (handgehengelde kabeljauw bv.)

2 eetlepels kappertjes

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.