3 x Kerstmenu
Wie op zoek is: hier zijn drie kerstmenu’s, eentje makkelijk, de andere twee iets geraffineerder, met tips en wijnadviezen.
Wie op zoek is: hier zijn drie kerstmenu’s, eentje makkelijk, de andere twee iets geraffineerder, met tips en wijnadviezen.
Hosanna in den hoge en vrede op aarde, maar dit is een kooksite, en dus zijn hier een paar laatste tips voor de kerstkokerij.Hoe wordt eten feestelijk of chic? Dat is eigenlijk heel simpel. Regel één: weinig geven. Vanuit het standpunt van de koker lijkt ‘veel’ misschien gul en mooi, […]
Bent u zwanger? Dan ben u blijkbaar bang. Tenminste, een deel van de blijde verwachters fladdert angsthazig over het wereldwijde web, om vervolgens op deze internetsite te landen in de hoop daar ontkenning dan wel bevestiging van hun culinaire angsten te vinden. Zij vrezen blijkbaar met grote vreze, als het […]
Het Volkskrant Kerstmenu 2008 is van de VK-site verdwenen. De twee recepten die ik heb bijgedragen, tortilla española ‘anders’ met krokant chorizokruim en Kemper landhoen met Arabische vulling en sumak, heb ik nog beschikbaar, net als de wijnadviezen. Bij deze! Tortilla española ‘anders’ met krokant chorizokruim 600 gram […]
Het is een droom. Van mijn vrouw, van meerdere vrienden, van u misschien: wijnboer zijn. Nee, van mij niet. Je zal maar wijnboer zijn in het sherrygebied, of bij Sauternes. Prachtige wijn maak je, maar verkopen ho maar. Ik was onlangs in Sauternes en het was er prachtig en de […]
Het is een droom. Van mijn vrouw, van meerdere vrienden, van u misschien: wijnboer zijn. Nee, van mij niet. Je zal maar wijnboer zijn in het sherrygebied, of bij Sauternes. Prachtige wijn maak je, maar verkopen ho maar. Ik was onlangs in Sauternes en het was er prachtig en de […]
Saint-Emilion ligt er gestold bij, in het lage winterlicht. Niet dat de wit kalkstenen huizen in andere seizoenen beweeglijker zijn, nee, het is die sfeer, dat roerloze van vrieskou onder een blauwe hemel, die veel te ruime klodders purperen schaduw, die het idee geven dat zonet nog alles stond te […]
Kaasplateaus bevatten dikwijls een breed gamma aan kaas, witschimmel, roodbacterie, geitenkaas, blauwe kaas, harde kaas, van alles. Overweeg eens om juist drie kazen uit dezelfde categorie te nemen. In dat geval wordt het ook makkelijker om er een wijn bij uit te kiezen. Reken per persoon niet meer dan 30 […]
Het kerstmenu is voor veel mensen het culinaire hoogtepunt van het jaar. Voor de koker echter levert het dikwijls stress op. Wat moet er gegeten worden en hoe krijg je dat op tafel op zo’n manier dat je zelf ook nog een leuke avond hebt? Voor veel gezinnen in Nederland […]
Garnalensalade met zure appel en basilicum Linzensoepje met limoen en kokosroom Exotische lamsbout met noten en pruimedanten Basmatirijst met aardappelbrunoise en gebakken koriander Gratin van vers fruit met specerijensabayon Alle recepten zijn bedoeld voor 6 personen Salade met Hollandse garnalen, appel en basilicum Als alternatief voor de gerookte zalm een […]
Gerookte zalm met citrussalsa Bloemkoolroomsoep Kalkoen met kardemom Aardappelgratin Sperzieboontjes met spek Kaasplateau Charlotte met peer ReceptenAlle recepten zijn voor 6 personen Ik koos voor een betrekkelijk conventioneel kerstmenu, zonder veel fratsen. Gebruik grote borden en leg daar weinig op, in het midden. Veel wit ziet er chique uit. Gerookte […]
In het Volkskrant Weekendmenu van vandaag kalfszwezerik met schorseneren en een romige mosterdsaus, met vooraf een rodekoolsalade en toe simpelweg verse madeleinecakejes. Bij de schorseneren suggereer ik een eenvoudige, zeer voordelige maar uitstekende rode Bourgogne. Waarom? Bij dit gerecht kun je net zo goed wit als licht rood drinken, vooropgesteld […]