Fenny van Wees – de kunst van het fijndistilleren

Vanille, zwarte bessen, kaneel en citrus, bij elke stap in de donkere bedrijfsruimten aan de Amsterdamse Driehoekstraat wervelen de geuren om me heen. Ik ben op bezoek bij Fenny van Wees, fijndistilleerdster, die een boek heeft uitgebracht. ‘Distilleren’ heet het, met als ondertitel ‘De kunst van het ruiken’ (uitgeverij Loopvis, […]

Kleyns activiteiten

Wellicht kan het geen kwaad eens op een rijtje te zetten wat ik de komende tijd doe. Allereerst: zondagmiddag 22 april, lezing Geschiedenis van het restaurant, in Amsterdam. Het is al flink vol – 80 van de 90 kaarten verkocht -, maar je kunt er nog net bij; zie de […]

Vriendelijke witte huiswijn van Astrid & Thérèse

Ik zie het helemaal voor me: Astrid Joosten en Thérèse Boer die op de grauwe zondagmiddag in de garage achter de Librije etiketten plakken op wijndozen. Muntthee erbij, koekje. Lekker flesjes versturen naar de fans en lebberaars in den lande. Werkt het zo? Nee, natuurlijk niet. Gigant Wijnvoordeel/Wijnbeurs/Wijnoutlet regelt de […]

Verrukkelijke Cabernet Franc uit de Languedoc

De Languedoc is de vineuze speeltuin van Frankrijk. Het klimaat is er gunstig en de grond is er nog te betalen. Er bestaat een appellation d’origine voor de streek, die stelt dat er druiven als grenache en syrah moeten worden gebruikt, maar heel wat wijnbouwers willen daarnaast of in plaats […]

Recept crème caramel

‘Het geheim van ons goede huwelijk, al zo lang? O, twee keer per week een intiem etentje. Restaurant, kaarslicht, lekkere wijn erbij. Zij gaat op woensdag, ik op vrijdag.’ Restaurants zijn een fenomeen dat het leven kleurt. Een luxe-fenomeen, dat alleen kan bestaan waar overvloed heerst. Tenminste, als je een […]

Receptenwedstrijd Romeins koken

Een lekker potje Romeins koken, wie wil dat nu niet? Nou ja, moet je wel weten wat dat inhoudt. En dat, lezers, weet eigenlijk niemand. We hebben welgeteld één kookboek uit de Romeinse tijd, van Apicius, maar zelfs wie dat was en in welke periode het precies is geschreven is […]

Recept kruidige citroenrijst met linzen

Exotische uitstallingen, vreemde producten lekker bij elkaar; Franse supermarkten doen er allemaal aan. Eén enorm, bont schap met etenswaardigheden uit Mexico en Portugal en Algerije en Griekenland, ik ga altijd even kijken. Sommige zijn overduidelijk van groot-industriële imitators, andere directe import van onduidelijke fabriekjes, in blikken waar een provisorisch ingrediëntenlijstje […]

Beaujolais zoals Beaujolais bedoeld is

Kijk, er zijn Beaujolais die eigenlijk, stiekem, diep van binnen, Bourgognes willen zijn. Er zijn er zelfs die dat lukt, met een paar jaar rijping. Beaujolais ‘pinotés’, noemen ze ze ter plaatse, want de druif van de rode Bourgognes is de pinot noir. Terwijl die van de Beaujolais de gamay […]