Romeins gehakt van de Limes

Onder een schaterende zon stonden ze te koken, de drie finalisten van de Romeinse receptenwedstrijd, onlangs. Plaats van handeling was het Castellum Hoge Woerd, een mirakels complex van museum en evenementencentrum, modern maar ernstig geïnspireerd door het Romeinse fort dat hier ooit stond. Hier in De Meern, bij Utrecht, liep […]

Wijn van Kleyn: sappig wit uit Jumilla

Jumilla? Dat is toch rode wijn? Ja. Of liever: vooral. De streek in Oost-Spanje heeft een oude traditie van het maken van dik, intens rood volgens de ‘doble pasta’ methode, een beetje als de Ripasso van Italië, waarbij de wijn een extra zetje krijgt door hem te vergisten op de […]

Wijn van Kleyn: Duits rood van de steile helling

Hellingen, daar zijn wij in Nederland niet zo goed in. Tenminste, niet van een omvang groter dan een dijk en steiler dan 30 graden. In Duitsland echter hebben ze er zat. Erger, ze hebben sommige daarvan omgetoverd tot wijngaarden. ‘Steillagen’ heten ze dan, vaak kale, stenige oppervlakten van grof schilferende […]

Wijn van Kleyn: zingende Chenin uit Zuid-Afrika

Een oude vertrouwde in de rubriek vandaag. Tenminste, voor mij. Want deze witte Firefly komt bij Stellar Organics vandaan, het eerste wijnbedrijf dat als Fair Trade werd gepresenteerd in 2004. Betere omstandigheden voor de werkers op het bedrijf, scholing, u kent het verhaal. Op de eigen website wordt de staf […]

Genoten van toneelstuk ‘Wijn’

Er gaan wat glazen doorheen, tijdens het ‘gezellige wijnavondje’ van Charles en Charlotte waar ik en nog een paar honderd toeschouwers naar zaten te kijken, gisteren in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam. Gekleurd water neem ik aan, want er gingen twaalf flessen open en redelijk leeg in de […]

Wijn van Kleyn: barokke Lagrein uit Alto-Adige

Het is een bijzonder hoekje van Europa, daar onder de Alpen. Mussolini heeft met energie geprobeerd Südtirol te veritaliaansen, maar dat lukte alleen met de hoofdstad Bozen – Bolzano. Overal elders ging men door met Duits spreken. De regio ging als Alto-Adige na 1918 van Habsburgse handen in Italiaanse over […]

Smullen in de Zaanstreek

Let wel, het zal elders ook wel gebeuren. Maar de Zaanstreek is waar ik woon, erger, waar ik geboren en getogen ben en dus valt het me op: er heerst culinair elan. Vonkjes in de lucht. De gastronomische handelsgeest is vaardig geworden over de bewoners van de dras boven Amsterdam! […]