Recept kruidige sperzieboontjes
Het is me wat: de rentrée in Frankrijk. Tot dusver kende ik het slechts als de kreet die hoorde bij het opruimen van de camping- en vakantieafdeling in de supermarkt ten gunste van een meter of zestig pennen, agenda’s, schriften en passersetjes; logisch, ik ging immer ergens in augustus […]
Recept gehaktballen met knoflook en tomaat
Het zwarte gat nadert, het wenkt, het grijnst en stapt dan weer achteruit. Nee, opnieuw zie ik aanvullingen, fouten. Een dubbel recept zelfs! Ik werk al drie jaar aan een boek waar ik mijn culinaire kennis in kwijt kan. Eind juni had ik de tekst af, maar sindsdien heb […]
Recept kwartels met honing en gember
Het begon met gezoem achter de muur. Gebrom eigenlijk, met zachte tikjes ertussen. De volgende ochtend liep de honing de kamer in, van onder de plint, langs de verwarmingsbuizen, een niet zichtbaar vloeiende maar desalniettemin oprukkende plas zacht glanzende, zoet ademende wederopstanding van de lavendel waarmee we ons Bourgondische […]
Coquilles met witte boontjes, kervel en pecans
Verandering van markt doet kopen. Helemaal als je die van Ancy-le-Franc bezoekt in zomerstemming, zon op de bol, terraskoffie bij de Bar du Château als wenkend perspectief, en het vooruitzicht dat er ’s avonds een aangenaam stel smikkelaars komt die precies de juiste loftuitingen aanheffen als jij een paar […]
Recept pasta met bloemkool en worst
Anderhalve droge worst lag er in mijn koelkast. Al dagen. Al twee weken, als ik er goed over nadenk. Tja, ach, het was gezellig op de markt in Chablis en de zon scheen en we wilden één worstje maar het waren er drie voor een tientje en die man […]
Recept eendenmaagjes aziatisch
Eendenmaagjes. Heerlijk! Zo, hiermee is driekwart van de lezers van deze site vertrokken, dus kunnen wij overblijvers even fijn kouten over de wondere smaken van het diepe Frankrijk. In zout en vet gekonfijte maagjes van gevogelte zijn als gésiers confits een vaste waarde in de smaakparade van de Fransen. Maagjes […]
Recept karbonaadjes met citroen en rozemarijn
Rozemarijn is voor tuinierende mensen eerst een vooral een fraaie plant. Goed, hij ruikt lekker als je je handen erlangs haalt, maar daar houdt het dan zo’n beetje op. Mooi blauw-violette bloempjes, standvastig van aard; ook in de natte Nederlandsheid komt hij de meeste winters goed door. Rond mijn […]
Recept lavendel-citroencake
‘Vind jij dingen nog wel lekker?’, vroeg iemand mij laatst. Waarmee ze bedoelde dat ik door mijn beroep van smaakschrijver misschien dermate blasé was geworden dat niets mij nog kon bekoren. Nee hoor. Wel is zo dat kleine verschillen groter lijken. Slecht gekookt eten wegkanen, voorbijgaan aan de culinaire […]
Recept pruimentaart
Ik blijf altijd hopen. Dromen. Fantaseren dat het toch echt bestaat: een plattelandsrestaurant in Frankrijk met een echte mère of père achter het fornuis die de étoiles van de ciel kookt, zonder veel fritsen en fratsen, terwijl de inboorlingen gemoedelijk aan de tapkast hun pastis drinken en klaar staan […]
Recept aubergine en bloemkool uit de oven
In Zuid-Frankrijk, om de hoek van Cordes-sur-Ciel, was het zondag 35 graden, en maandag 21. Mies en druil en treur regeerden de dag, en dat nadat wij de avond ervoor in de pauze van een afgrijselijke openluchtuitvoering van Puccini’s Bohème waren afgedropen, waarna we op de camping de deconfiture […]
Recept rijstomelet met verse kruiden
Een paar jeu-de-boulesballen liggen verstrooid op het erfje, naast de tafel onder de door wingerd beschaduwde eettafel. Een hondsroos laat zijn bloemblaadjes dwarrelen en het julizonlicht zon schetst reliëf op de blokken graniet van de muur. Hoog in het blauw draait een paartje rode wouwen hun rondjes op de […]











