Skip to content

Onno Kleyn

Culinair journalist en docent
Opleidingen en lezingen

  • Home
  • Boeken
  • Cursussen
    • Cursus wijnschrijven – culinair schrijven
    • Online workshop kookboek maken
    • Trainingen voor bedrijven
  • Lezingen
  • Recepten
    • Voorgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Groentegerechten
    • Nagerechten
  • Nieuwsbrief
  • Zoeken
  • Contact
Onno Kleyn
21 december 20156 december 2017Smaakvertellingen

Kerstmenu makkelijk: beter goed gekocht dan slecht gemaakt!

      Feestetentjes leveren sommige kokers geen plezier maar stress op. Kerstdiners voeren de lijst aan. Maar waarom moeilijk doen, ingewikkelde recepten bereiden en uren in de keuken staan als je je gasten en jezelf kunt verbluffen met de verfijndste smaken uit de winkel?   Wie verstandig is test […]

16 december 20156 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept middeleeuwse speklapjes

    Het is voorlopig het boek der boeken, het sluitende werk dat elke culinair nieuwsgierig aagje in zijn kast moet hebben: Jacques Meerman’s Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken (Ambo/Anthos, 29,99). Ja, ik weet dat er onlangs aandacht voor was in het Volkskrant Magazine, maar ik wil zeker weten […]

4 december 20156 december 2017Groentegerechten, Volkskeuken recepten

Recept countrykoekjes met kaas en bonen – Boekbespreking Joke Boon

  Bonen, mevrouw, u weet wel waarom! Helaas. Dat weten de meesten helemaal niet. En de heren net zo min. 2016 is door de Verenigde Naties bestempeld tot Jaar van de Peulvruchten, in een poging die heerlijke, edele, gezonde, deels vleesvervangende en nauwelijks milieubelastende erwten, bonen, linzen, kapucijners en verdere […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Caroline Ludwig – Niets bijzonders

  Veel chefs en foodschrijvers hebben een bijzonder gerecht uit hun jeugd dat hen altijd is bijgebleven. Bij ons thuis staan vooral de mislukkingen in het geheugen gegrift. Het tomatenijs dat mijn vader als dessert voorschotelde, maar de volgende dag pas tot z’n recht kwam in de spaghetti. De erwtensoep […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Ulrike Schmidt – We bakken koekjes, so what?

  Pippi zit in de keuken, op de grond, grote houten deegroller stevig vast met beide handen. Om haar heen één grote lap deeg, mooi glad uitgerold, en het pak bloem lijkt wel geëxplodeerd. Wie ooit net als ik op zondagmiddag aan de buis gekluisterd zat zodra Pippi verscheen, ziet het […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Renée Conradi – Over boter

  ‘Mixed and mingled and entwined’ Een gedachtegang naar aanleiding van een croissantje met roomboter Echte Brabantsche Roomboter. Al jarenlang trekt die -sch- me over de streep om het product trouw in mijn karretje te leggen. Het net zo Brabantsche, forse boerinneke op de goudkleurige verpakking werpt me, vanachter haar […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Paulien van Wieringen – Want vis heeft gezwommen

  “En kroepoek wordt gemaakt van garnalen”, vertelde het vriendje van mijn broer triomfantelijk. Ik keek hem vol afgrijzen aan. Hij nam nog een hap ervan en keek zelfvoldaan terug terwijl mijn grote broer van zowel ons gesprek als van zijn eigen kroepoek zat te smullen. In eerste instantie geloofde […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Kelly Bennis – Siciliaanse droom

  Een schaal vol met dikke vlezige perziken, croissants gevuld met zoete verse ricotta en chocolade. De eigenaresse van onze kleine, charmante slaapplek rijkt ons een bordje aan en zet twee dampende kopjes espresso voor ons neer. Op de kaart wijst ze aan waar we vandaag Sicilië kunnen proeven.   […]

2 december 201513 februari 2020Eregalerij: werk van cursisten

Aimée Paashuis – Beschreven wijn

  Schitterend, kristalhelder of dof, troebel. Groengeel, citroengeel of warm okergeel. Paars, robijn of bijna baksteenrood. Gestold zonlicht, geperst godenvocht, gerijpt druivennat. Ik wals, ik ruik, ik inhaleer en ik observeer.   Ondertussen hopeloos turend naar het lege witte vel papier, met schema, waarop ik in woorden het mysterieuze sap […]

26 november 20156 december 2017Hoofdgerechten, Volkskeuken recepten

Recept hazenrugfilet met gember en granaatappel

  Ons Franse huis staat in een van reeën en zwijnen vergeven gebied. Ik wed dat er meer zijn dan menselijke bewoners. Een aantal van die laatsten schiet op de eerste, in het najaar. De vriezers liggen vol met dood grofwild – ik heb horen fluisteren dat Petit Louis, onze […]

19 november 20156 december 2017Volkskeuken recepten, Voorgerechten

Recept smaragdgroene waterkerssoep

  Belgen eten waterkers. Bij alles. Daarvan was ik overtuigd, eind jaren ’70. Ik had immers een stevig zestal kookboeken gekocht, ‘De Goede Keuken’, waarin bij opmerkelijk veel recepten de suggestie kwam om er waterkers bij te serveren. Het was veel, veel later dat mij begon op te vallen dat […]

12 november 20156 december 2017Groentegerechten, Volkskeuken recepten

Boekbespreking Vrolijke Tafel Karin Luiten

  Ze staat stralend op het omslag, en terecht. Karin Luiten, ‘van Koken met Karin’, zoals ze zich immer voorstelt, ontworstelt zich aan haar girl-next-door-imago. Dat valt nog niet mee als je no-nonsens als culinair belangrijkste karaktertrek hebt en je jarenlang profileert als de anti-pakjes-en-zakjeskoningin van Nederland. Maar het lastigste […]

Berichten paginering

< 1 … 45 46 47 … 133 >

Volg Onno op social media

     

Mail Onno

postmaster@onnokleyn.nl

Zoeken

© 2025 Onno Kleyn | Site by WPman4U | Privacyverklaring | KvK 35019695 | BTW ID 806858412B01
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN