Truffels eten in Amsterdam

Wil je truffels eten, ga je naar de Wallen. Toch? Nee, ik had het ook niet verzonnen. Ik had zelfs nog nooit gehoord van restaurant De Compagnon, weggefrommeld op drie elkaar half overlappende verdiepinkjes aan het eind van de Guldenhandsteeg, een minidwarsstraatje van de Warmoesstraat dat uitloopt op het water […]

Ragfijne Sauvignon Blanc

‘The floating vineyards of Bangkok’, zo heetten ze. Ik heb ze bezocht. Perceeltjes wijngaard tussen slootjes, sudderend in de Thaise zon, twee keer per jaar een oogst ophoestend. Er werd heuse wijn van gemaakt, door een Franse oenoloog. Behalve de druiven gebruikte hij er zakken vol chemicaliën voor die ik […]

‘Alles’ over truffels!

Truffels rukken op. Althans, de waardering groeit, net als de zoekerij en de mystificatie. Schaars zijn ze, extreem duur en geheimzinnig… “Ik heb slechts drie keer in mijn leven gehuild: toen mijn eerste opera flopte, toen ik voor het eerst Paganini viool hoorde spelen, en toen er tijdens een picknick […]

Tramoya Rueda Verdejo

Twee weken geleden noemde ik hem al ‘het sleuteltje op de kast met lekkere, fatsoenlijke witte wijn’ in Spanje: Rueda. Tja, het is nu eenmaal niet anders. Vroeger was frisse witte wijn niet Spanjes sterkste punt. In Rueda, een streek ten noordwesten van Madrid, maakte men zoet spul. Leuk, op […]

Boekbespreking: Het Tapasboek

Hufterig binnenstrompelen uit de vuile natte novemberkou in een Pamplonese bar en dan de tanden zetten in een pincho met gebakken paprika en scherpe worst, dat is glorie. Net zo goed als uitdampen in de ademinhoudende julischaduw bij wat in azijn ingelegde ansjovisjes en koele Rueda. Tapas zijn fantastisch, tapas […]

Soep!

Soep is de kwintessens van het huiselijke eten, samen met brood – als dat al niet door de soep heen zit. Geen wonder, onze maaltijdsoepen zijn de regelrechte afstammelingen van de ketelkost, dat allegaartje van groenten, knollen, graan en soms wat vlees dat samen in een pot boven de haard […]