Sla

Sla De ‘verfrissende salade’ , waar zouden we zijn zonder? Sla is de populairste groentecategorie en het succes neemt alleen maar toe, mede dankzij de voorverpakte, kant-en-klaar gewassen mengsels. Mooi, lekker, maar geen bijdrage aan onze gezondheid. Rauw… Apen eten rauwe blaadjes. Geen wonder dat mensen daar als ‘superieure wezens’ […]

Gayda Grenache 2008, Vin de Pays d’Oc

Grenache (in Spanje garnacha, op Sardinië canonnau) is een fantastische druif, barstensvol kleur, geur, smaak en niet te vergeten alcohol; hij was het geheim van de koppige Châteauneuf-du-Pape van weleer. Die is trouwens nog precies zo koppig als vroeger, alleen is dat niks bijzonders meer. Van over de hele wereld […]

Grâce Blanche 2009, CapOuest

Intrigerend hoor. Waarom alles in het Frans op deze fles? Waarom ‘Appellation d’Origine Cap Ouest, Afrique du Sud?’ Dikdoenerij, of hebben we hier te maken met een parrallel-importje via Parijs of Marseille? Kan haast niet, want in Frankrijk ontkennen ze het bestaan van niet-Franse wijnen. Verwijst Grâce Blanche dan naar […]

Snijden in de keuken

Veel mensen knippen peterselie met een schaar in een glas en snijden een ui met een kartelmesje, en zelfs de vreselijke Blitzhakkers zijn nog in gebruik. Maar bij goed koken hoort goed snijden. Met degelijk materiaal, of het nu een aardappelschilmesje, een koksmes of een dunschiller is. En een kaasschaaf […]

Culinair Reiswoordenboek Italië

Italië is hét eetland van Europa. Probleem is alleen dat ze er Italiaans spreken… En nu weet je ongetwijfeld wat spaghetti alla carbonara is, en een scaloppina al marsala, maar wat is spigola all’acquapazza, of scottiglia? Goed nieuws! Naast de smakelijke Reiskookboeken om zelf te kokkerellen, stelde ik dit handige […]

Ortonese Sangiovese/Merlot, Daunia 2008

Daunia is een streek in het noorden van Apulië, Zuid-Italië, waar men alweer een poos aangename wijn maakt van andermans druiven. Ik bedoel maar, ze hebben van zichzelf uva di troia, heel lekker, maar als er ‘Daunia’ op het etiket staat, nemen ze telkens sangiovese, de Toscaanse druif van Chianti, […]