Welkom!

 

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

 

Ik leef van dit vrolijke vak, dus ben ik in te schakelen voor het schrijven van teksten en het geven van lezingen en lessen. Klik hier voor informatie. Sinds 2011 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij de Academie Culinair/Wijnschrijven.

 

Mijn 1007 pagina’s tellende boek De grote Kleyn, culinair compendium is laaiend enthousiast ontvangen. Klik hier om de recensies te lezen of het te bestellen.

 

 

Be Sociable, Share!

Recept watergruwel

juni 14, 2006

watergruwel

Ach, ach, de huishoudschoolleraressen van vroeger. Zij hebben wat er aan goed eten bestond grondig om zeep geholpen, zo tussen 1890 en 1960, met hun fantasieloze zuinigheidscultus. Margarine in plaats van boter, kruiden de deur uit, soberheid troef. Dat …

lees verder...

Recept kikkererwtensalade met lamshaas

juni 7, 2006

Wine Blogging Wednesday

Blogt u al? Als u niet weet wat ik bedoel, loopt u achter. Digitaal. Twee weken geleden kwam ik vanuit de duistere onwetendheid in het licht en ziet! ik werd onmiddellijk teder omarmd, opgetild en meegevoerd door …

lees verder...

Recept tuinbonen met Zeeuws spek

juni 3, 2006

In deemoed gedopt

‘Foei,’ schrijft mevrouw Glas uit Noordwijkerhout mij, ‘om tuinbonen te doppen door de schok langs de naad open te ritsen en dan de bonen eruit te halen. Probeer dat maar eens met een oogst ter grootte van …

lees verder...

Recpet kabeljauw met Siciliaanse tomatensaus

mei 31, 2006

Siciliaans smeuïg

Mijn moeder zei vroeger altijd dat je na je dood als engel op een wolk zat en lammetjespap at van een gouden bord. Geen aantrekkelijk vooruitzicht, als u weet hoe haar lammetjespap smaakte: ongare bechamel, ter compensatie uitgegoten …

lees verder...

Recept kapucijners met speklapjes

mei 26, 2006

Culinair zonnetje

Grommend liep ik naar de supermarkt en viste er nog probleemloos een zak gedroogde kapucijners uit het schap. Storm en regen, weeeeeeestenwind, maar mij krijgen ze niet klein. Goed, dan hebben we net de winterjassen weggeborgen. Ik koop …

lees verder...

Recept salade met kwartel

mei 20, 2006

Flappiesyndroom

Vandaag de volgende sessie in het flappiesyndroomtherapie. Veel deelnemers zijn inmiddels door het lammetjesstadium heen, maar dat is ook een makkelijke eerste stap. Zo’n stuk bout is anoniem en wordt niet geassocieerd met een dartel weidebeest.

Vreemd genoeg is …

lees verder...

Recept sperzieboontjes op zijn Frans

mei 17, 2006

De glorie van de sperzieboon

Boontjes. Sperzieboontjes. Houdt u ervan? Ik wel hoor. Alleen vroeger niet zo. Mijn ouders waren van de generatie die de conservenindustrie als een zegen van de moderne tijd beschouwden. Een vers boontje had ik nog …

lees verder...

Recept biefstukreepjes met rucolasalsa

mei 10, 2006

Oude biefstuk met rosé

Volkskok, zo noemt men ons wel. Nu maken wij net als iedereen deel uit van het volk, maar kok zijn we geen van allen. Volkskokers zou beter zijn, zo in de zin van ‘kunt u piano …

lees verder...

Recept Thaise curry met varkenshaas

mei 6, 2006

Thais in Wallonië

Het kasteel waar ik tot gisteren verbleef staat in Wallonië en dus deed ik de inkopen voor mijn 26-koppige gezelschap bij de plaatselijke Delhaize. Daar had ik al menigeen hoog over horen opgeven. Inderdaad is het aanbod …

lees verder...

Recept gouden kip

mei 3, 2006

Gouden kip

Collega Witteman heeft drie koters en dat triumviraat voorziet haar van bakken inspiratie, druipend van moddervette ellende en ander lezersplezier. Ik zit al dagen met twaalf kinderen in een Ardens kasteel en er gebeurt niks. Goed, een tand …

lees verder...