Vakantie!

Het is niet altijd maar Bourgogne wat het Kleyne over-de-grensklokje slaat. Dit keer togen we naar de Elzas en de Vogezen, waar we gingen wandelen. Pure doodsverachting was het, schurende temperaturen van 23 graden trotserend, omringd door enge bloemen en insecten, honderden meters stappend langs beslist niet gladgestreken rotspaden. Opladen […]

Olijfolie, de ins and outs!

Olijfolie is gezond, horen we, en extra vierge nog het meest. Je moet er alleen niet in bakken. Klopt dat? En hoe kies je de beste olijfolie in de winkel? Geen keuken kan meer zonder olijfolie. En de allerbeste heet ‘maagdelijk’, extra vierge (in het Frans), dat weet elke kookliefhebber. […]

Biefstuk stroganof

Dat had mijn vader toch mooi door: biefstuk overgaar maken levert treurnis op. Hij is alweer veel te lang geleden overleden, Jan A. Kleyn, de nationale held van de smalfilmcultuur – hij schreef er zo’n 20 boeken over – maar ook de enthousiaste thuiskok die het heilige culivuur in mij […]

Kippenlevermousse

Kop-tot-kont-eten, je hoort er weer wat minder over. Misschien doordat de vegans zo veel lawaai maken. Inmiddels klinkt het alsof kop-tot-kont een soort excuus is van de carnivoren, ‘wij doen ook ons best’. Terwijl de term net een paar jaartjes eerder en vogue kwam dan het volledig afwijzen van dierlijk […]